Ziołowe Naleśniki – Zawsze puszyste i delikatne. Aromatyczne dodatki sprawiają, że nie można im się oprzeć

W moim domu, naleśniki to najlepsze danie, przekąska i śniadanie dla moich pociech. Dlatego też, bardzo często zabieram się za ich przygotowanie.

 

Od dawna, korzystam tylko z tego przepisu, ponieważ nie ma sobie równych i naleśniki zawsze wychodzą puszyste i delikatne

A najlepsze w nich jest to, że doskonale łączą się zarówno ze słodkimi nadzieniami, jak i z wytrawnymi. Moje dzieci uwielbiają naleśniki z nutellą, owocami lub bitą śmietaną. Jednak te same naleśniki, świetnie smakują również ze szpinakiem, kapustą i grzybami oraz z mięsem.

 

Przygotujesz je ekspresowo, bez mleka i kefiru. Dodatek ziół natomiast sprawi, że swoim zapachem skuszą nawet najbardziej wybredne podniebienia Twoich bliskich. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 600 ml wody
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki ziół (wedle upodobania)
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W wysokiej misce, wymieszaj trzepaczką 500 ml wody z jajkami, sodą, solą i cukrem.

 

2. W pozostałych 100 ml wody, rozpuść kwasek cytrynowy i odstaw na kilka minut.

 

3. Do mieszanki jajeczno-mlecznej, dodaj przesianą mąkę i wymieszaj mikserem, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Gotowe ciasto, odstaw na 20 minut.

 

4. Do gotowego ciasta, dodaj kwasek cytrynowy, posiekane zioła i wszystko dobrze wymieszaj.

 

5. Smaż naleśniki, na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. Smacznego!

Kopiuj
error: Content is protected !!