Zemsta Teściowej – Ciasto, które zawsze robi prawdziwą furorę w moim domu, podczas każdej uroczystości rodzinnej
Słodka zemsta zawsze smakuje najlepiej. Teściowa, która przygotowała to ciasto pierwszy raz, z pewnością jest mistrzem takiej zemsty.
Genialne kruche ciasto, przekładane bezą, galaretką wiśniową i pyszną śmietanową pianką – to połączenie smaków, które na długo zostanie w pamięci Twojej i Twoich bliskich.
Pięknie wygląda, zatem to idealne ciasto na każdą okazję. Pamiętaj tylko, że musisz uzbroić się w dwie takiej samej wielkości formy do pieczenia (25×35 cm). Do dzieła!

SKŁADNIKI NA CIASTO:
-
200 g masła lub margaryny do pieczenia
-
3 szklanki pszennej mąki
-
3/4 szklanki cukru pudru
-
5 żółtek średnich jaj
-
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-
cukier waniliowy lub esencja waniliowa
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
-
150 g płatków migdałowych (lub grubo zmielonych migdałów)
-
5 pozostałych białek
-
szklanka cukru pudru
SKŁADNIKI NA GALARETKĘ:
-
400 g mrożonych wiśni drylowanych
-
2 galaretki wiśniowe
-
2 szklanki wody
-
szklanka soku wiśniowego (lub wody wymieszanej z kilkoma łyżkami syropu z wiśni)
-
2 łyżki żelatyny
SKŁADNIKI NA GALARETKĘ ŚMIETANOWĄ:
-
500 ml śmietany kremówki 32%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 4 łyżeczki żelatyny
PRZYGOTOWANIE:
1. Na stolnicę lub blat roboczy, wysyp przesianą mąkę i dodaj miękkie, pokrojone w kosteczkę masło. Posiekaj nożem do uzyskania kruszonki, a następnie dodaj żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Szybko zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Gotowe ciasto, podziel na dwie części, zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
2. Po tym czasie, połowę ciasta wyłóż do formy przykrytej papierem do pieczenia i nakłuj widelcem na całej powierzchni.
3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 30-35 minut. Pozwól mu całkowicie wystygnąć. W tym czasie, ubij białka jaj z cukrem pudrem na sztywną, białą pianę.

4. Do drugiej formy, przykrytej papierem do pieczenia, wyłóż drugą część ciasta. Następnie, wysmaruj je równomiernie na całej powierzchni pianą z ubitych białek.
5. Tak przygotowane ciasto, piecz w piekarniku, rozgrzanym do 170°C, przez 40 minut. Pozwól mu wystygnąć.
6. Do garnka wlej wodę, dodaj galaretki, żelatynę i podgrzewaj, aż się rozpuszczą. Potem dodaj sok wiśniowy, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Odstaw do wystygnięcia.

7. Do wystudzonej galaretki, dodaj wiśnie i wymieszaj. Gdy tylko zacznie gęstnieć – wyłóż ją na upieczone wcześniej ciasto.
8. Na koniec, rozpuść 4 łyżeczki żelatyny w 1/3 szklanki gorącej wody. Odstaw do wystygnięcia, a następnie dodaj do ubitej na sztywno śmietanki. Gotową galaretkę śmietanową, wyłóż równomiernie na warstwie wiśni i przykryj drugim ciastem z bezą. Gotowe!
