Zapiekana cukinia z szynką i mozzarellą – W takiej postaci jej jeszcze nie próbowałaś. Koniecznie musisz spróbować
950
Genialny smak zapiekanej cukinii z szynką i mozzarellą – to propozycja na smaczną, lekką kolację dla całej rodziny.
Przepis polecam w szczególności miłośnikom lekkich, smacznych i zdrowych posiłków dla całej rodziny. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
4 Cukinie
350 g Mozzarelli
250g szynki
150 g Wędzonego sera
30 g Parmezanu
Oliwa z oliwek
Sól
ulubione przyprawy
świeże zioła (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
1. Umyj cukinię pod ciepłą, bieżącą wodą, a następnie osusz ją ręcznikiem papierowym.
2. Teraz, pokrój ją w cienkie plasterki. Przełóż cukinię do miski, dopraw do smaku solą i odstaw na 15 minut. W tym czasie, cukinia puści wodę – odlej ją i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym.
3. Do wysmarowanego oliwą z oliwek naczynia żaroodpornego, poukładaj warstwami kolejno: Plastry cukinii, potem szynkę, mozzarellę i starty na tarce o grubych oczkach wędzony ser – do wyczerpania składników – wierzch posyp pozostałą mozzarellą i parmezanem.
4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 30 minut. Gotowe!
Zapiekankę, koniecznie podawaj na gorąco. Smacznego!