Ten wypiek zawsze się uda – Włoskie ciasto „12 łyżek”. Smakuje każdemu. Goście oszaleją z zachwytu
1 052
Często jakość przepisów kulinarnych tkwi w ich prostocie.
Tak jest również w tym przypadku: odpowiednie proporcje, mieszanie, pieczenie i przepyszny efekt gwarantowany. Wystarczy pół godziny aby cieszyć się świetnym dodatkiem do kawy. Przygotowanie ciasta „12 łyżek” nie jest trudne, więc poradzi sobie z nim nawet niedoświadczony amator wypieków.
Potrzebne składniki:
3 sztuki jaj kurzych,
12 łyżek cukru,
12 łyżek oleju słonecznikowego,
12 łyżek mleka,
12 łyżek mąki pszennej,
8 g proszku do pieczenia,
pół cytryny,
szczypta soli,
cukier puder.
Sposób przygotowania:
Ubić jajka z solą, do momentu uzyskania piany o puszystej konsystencji. Dodać cukier i ubijać dalej. Do ubitych jaj dodać: mleko, olej, sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Do powstałej masy dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zamieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i wlać ciasto.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut. Upieczone ciasto można udekorować zgodnie z własnymi preferencjami, np. lukrem, czekoladą czy owocami. Robiąc to samo ciasto kilka razy, można cieszyć się jego unikalnym smakiem każdorazowo dodając inną dekorację.