Włoski placek ziemniaczany podany na talerzu- smak zadowala każde podniebienie
1 008
Podany placek ziemniaczany z warzywami, gości często na moim stole, rodzina i przyjaciele są zachwyceni oryginalnym smakiem.
Przygotowanie jest bardzom proste, a smak wyrazisty. Składniki, które potrzeba na pewno posiadasz w swojej kuchni.
Przygotuj:
Dwa duże ziemniaki
4 jajka
3 papryki
Pomidor
100 gram twardego sera
200 ml mleka
60 ml oleju słonecznikowego
16 gram proszku do pieczenia
Łyżka posiekanej pietruszki
Tarty ser lub mozzarella
Sól i pieprz
Sposób wykonania:
1. Obierz ziemniaki, następnie na tarce o grubych oczkach zetrzyj je, dokładnie wyciśnij sok. Paprykę, cebulę i pomidora dokładnie umyj, następnie pokrój na kawałeczki. Do drugiej miski wbij jajka, przypraw pieprzem, solą, dolej oliwy i mleka. Dodaj wszystkie warzywa i mocno wymieszaj.
2. Pokrój w kostkę ser, wymieszaj z pozostałymi składnikami, dodawaj stopniowo mąkę i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie wymieszaj. Na blachę wyłóż papier i rozprowadź masę ziemniaczaną.
Posyp startą mozzarella już ulubionym serem. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i włóż blachę. Piecz przez 35-40 minut. Danie już gotowe. Życzę smacznego!