Warstwowy krem czekoladowy – Deser, który pokochają wszyscy miłośnicy czekolady i orzechów. Wprost rozpływa się w ustach
787
Genialne połączenie trzech warstw o różnym smaku i chrupiąca orzechowa niespodzianka, to propozycja deseru na każdą okazję i dla każdego. Pyszny krem, możesz również wykorzystać do smarowania słodkiego pieczywa na energetyczne śniadanie dla najmłodszych. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
400 ml śmietany
3 puszki mleka skondensowanego
1 szklanka mleka
3 jajka
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
200 ml słodkiej śmietanki
100 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
orzechy włoskie lub laskowe do posypania
PRZYGOTOWANIE:
1. Mleko skondensowane przełóż do garnka, dodaj mleko, mąkę kukurydzianą i jajka. Wymieszaj dokładnie i na małym ogniu doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj śmietankę i ekstrakt waniliowy. Gotuj do czasu, aż masa zgęstnieje. Gotowy krem, podziel na 3 części.
2. Do jednej części, dodaj pokruszoną gorzką czekoladę i energicznie mieszaj trzepaczką do czasu, aż czekolada się rozpuści. Gotowy krem, przełóż do miski i wygładź.
3. Teraz, wyłóż równomiernie do miski drugą część kremu – bez dodatków. Trzecią część kremu, energicznie wymieszaj trzepaczką z pokruszoną mleczną czekoladą, aż się rozpuści i wyłóż jako trzecią warstwę do miski.
4. Wierzch kremu, posyp obficie posiekanymi orzechami i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Gotowe!
Pyszny warstwowy krem z orzechami, to deser dla każdego łakomczucha, zarówno małego jak i dużego. Smacznego!