Warstwowy krem czekoladowy – Deser, który pokochają wszyscy miłośnicy czekolady i orzechów. Wprost rozpływa się w ustach

Genialne połączenie trzech warstw o różnym smaku i chrupiąca orzechowa niespodzianka, to propozycja deseru na każdą okazję i dla każdego. Pyszny krem, możesz również wykorzystać do smarowania słodkiego pieczywa na energetyczne śniadanie dla najmłodszych. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 400 ml śmietany
  • 3 puszki mleka skondensowanego
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • orzechy włoskie lub laskowe do posypania

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Mleko skondensowane przełóż do garnka, dodaj mleko, mąkę kukurydzianą i jajka. Wymieszaj dokładnie i na małym ogniu doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj śmietankę i ekstrakt waniliowy. Gotuj do czasu, aż masa zgęstnieje. Gotowy krem, podziel na 3 części.

 

2. Do jednej części, dodaj pokruszoną gorzką czekoladę i energicznie mieszaj trzepaczką do czasu, aż czekolada się rozpuści. Gotowy krem, przełóż do miski i wygładź.

 

3. Teraz, wyłóż równomiernie do miski drugą część kremu – bez dodatków. Trzecią część kremu, energicznie wymieszaj trzepaczką z pokruszoną mleczną czekoladą, aż się rozpuści i wyłóż jako trzecią warstwę do miski.

 

4. Wierzch kremu, posyp obficie posiekanymi orzechami i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Gotowe!

 

 

Pyszny warstwowy krem z orzechami, to deser dla każdego łakomczucha, zarówno małego jak i dużego. Smacznego!

Kopiuj
error: Content is protected !!