Obecność jednego składnika przyczyną poprawy pamięci nawet o 75%! Jest to możliwe dzięki wąchaniu rozmarynu, który go zawiera
Rozmaryn posiada wiele właściwości leczniczych i jest powszechnie znany jest jako przyprawa. Wykazuje działanie bioaktywne i prozdrowotne na ludzki organizm, natomiast w przemyśle spożywczym może być alternatywą dla chemicznych przeciwutleniaczy oraz konserwantów. Od tysięcy lat jego liście, kwiaty były używane w celu poprawy pamięci.
Rozmaryn i jego ważna rola w ochronie mózgu przed starzeniem się
Z wiekiem tracimy pamięć, gdyż jest to normalna część procesu starzenia się. Rozmaryn dzięki zawartości kwasu karnozynowego zwalcza wolne rodniki, które uszkadzają mózg, więc przyczynia się do wzmacniania pamięci. Dzięki rozmarynowi i jego właściwością zwiększa się przepływ krwi w mózgu w wyniku czego dostarczana jest większa ilość tlenu oraz składników odżywczych. Rozmaryn minimalizuje i spowalnia tempo starzenia się komórek mózgu.
Wzmocnienie pamięci poprzez wąchanie rozmarynu
Grupę 66 osób poddano badaniu w którym wykorzystano olejek rozmarynowy. Doświadczenie to przeprowadzono w dwóch różnych pomieszczeniach. W jednym pokoju o intensywnym zapachu rozmarynu, natomiast w drugim pozbawionym zapachu. Metodą losową przydzielono poszczególne osoby do dwóch pomieszczeń. Wnioski po zakończeniu badania były niezwykłe. Od 60 do 75% większą szansę na zapamiętywanie mieli badani przebywający w pokoju gdzie był rozproszony olejek rozmarynowy w porównaniu z badanymi, którzy przebywali w pokoju bez zapachu.