„Uśmiech Teściowej” – Ciasto, które zachwyci smakiem każdego bez wyjątku. Ten smak, zostanie z Wami na dłużej
Kopiuj
To ciasto jest niezwykle smaczne i proste w przygotowaniu. Zwykłe składniki, które zawsze masz w swojej kuchni i szybkość przygotowania sprawi przyjemność nawet najmniej doświadczonej w kuchni Pani domu, a tym smakiem zachwyci się z prawdziwym uśmiechem każda teściowa. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Mocno schłodzone masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wymieszaj z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce, wymieszaj żółtka i jajko ze śmietaną. Następnie połącz masę z masłem i mąką, wymieszaj i zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Gotowe ciasto, podziel na dwie równe części.
2. Formę o wymiarach 36×25 cm, wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Na jej dnie, ułóż połowę rozwałkowanego ciasta i ponakłuwaj je na całej powierzchni widelcem.
3. Jabłka, aby nie ściemniały – po obraniu i pokrojeniu w ósemki – włóż do miski z wodą i sokiem z cytryny (lub kwaskiem cytrynowym).
4. W tym czasie ugotuj budyń, zgodnie z instrukcją na opakowaniu (jeśli jest bez cukru – dosłodź).
5. Jabłka odsącz z wody i osusz ręcznikiem papierowym. Możesz je również opruszyć cynamonem – smak tego ciasta będzie głębszy. Ułóż jabłka równomiernie na warstwie ciasta.
6. Po ugotowaniu, gorący budyń wyłóż na warstwie jabłek i przykryj rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Ponakłuwaj je widelcem.
7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 °C, przez 45 minut. Gotowe!
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.