Jem i nie boję się, że przytyję. Dietetyczka zdradziła mi przepis na pyszne słodycze z twarogu – 20 minut i gotowe.
1 022
Twaróg jest jednym z produktów spożywczych, które mogą zostać użyte do niskokalorycznych dań.
Do tego można z nich przygotować pyszne słodycze, których kaloryczność można zmniejszyć, wybierając przy zakupie twaróg o niższej zawartości tłuszczu.
Ponadto przepis jest szybki, nie wymaga od nas pieczenia i nie generuje stosu brudnych naczyń, oraz jest idealny dla zapracowanych gospodyń, czy osób zaczynających swoją przygodę z (nie)wypiekami. A więc zaczynajmy!
Składniki:
400 g twarogu o niskiej zawartości tłuszczu
200 g herbatników
50 g orzechów
cukier
wanilia
Dodatkowo: przygotuj wiórki kokosowe/czekoladę/cynamon/mak/sezam/mielone orzechy/kakao, które nadadzą smaku i estetyki przygotowywanemu deserowi. Ilość cukru i wanilii dostosuj do własnych upodobań.
Przygotowanie:
Mielimy twaróg mikserem, lub dobrze rozgniatamy widelcem. Dodajemy cukier i wanilię.
W osobnej misce mielimy orzechy i herbatniki. Zmielone ciastka z orzechami wsypujemy do masy z twarogu i dokładnie mieszamy.
Kiedy masa jest dobrze połączona z uzyskanego ciasta formujemy kule. Otrzymane kulki obtaczamy w wybranym przez nas dodatku. Chłodzimy w lodówce przez ok. godzinę przed podaniem.
W ten sposób stworzyliście pyszny deser bez pieczenia i piętrzenia się stosów brudnych naczyń, który z pewnością zadowoli gości i domowników.