Tureckie ciasteczka – Ich wykonanie jest szybkie i proste, więc nie ma co zwlekać, garnki w dłoń i do dzieła.

Każdy z nas lubi poszukiwać ciekawych smaków i eksperymentować w kuchni. Nie dotyczy to tylko i wyłącznie gotowania. Przygotowując deserki, słodkie przekąski, często sięgamy po przepisy z odległej części świata.

 

Pozwalają nam poznać tamtejsze smaki i podzielić się nimi z  najbliższymi. Wybierając przepis na ciasteczka tureckie, chętnie będziemy powracać do niego. Przepyszne, smażone deserki zrobimy w krótkim czasie. Zachwycą swoim smakiem i są doskonałym zamiennikiem tradycyjnie pieczonych ciastek.

 

Składniki ciasta:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 450 ml wody,
  • 80 g masła,
  • 4 jajka,
  • około 300 ml oleju słonecznikowego do smażenia.

 

Przygotowanie:

Wodę i masło umieszczamy w niewielkim garnku na wolnym ogniu i doprowadzamy do zagotowania. Następnie delikatnie przesypujemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej struktury ciasta. Wbijamy po jednym jajku i za pomocą miksera łączymy składniki.

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Równocześnie rozgrzewamy w garnku olej. Na gorący tłuszcz wyciskamy ciasto tworząc z niego 5-7 centymetrowe paluchy.

Musimy zwracać uwagę, aby się nie przyklejały do siebie. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Najlepiej wyjąć je i przełożyć na kuchenny ręcznik papierowy. Nadmiar tłuszczu zostanie przez niego wchłonięty.

 

Czas na syrop:

  • 200 g cukru,
  • 20 ml soku z cytryny

Cukier i sok gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Do przygotowanego syropu wrzucamy usmażone pałeczki i pozostawiamy je na 10 minut. W tym czasie syrop zostanie wchłonięty przez ciastka. Tulambu, klasyczny, turecki przysmak  już gotowy.

 

Jest to doskonała słodka przekąska do popołudniowej kawy, czy herbaty. Jeżeli chcemy nadać im zdecydowanej, aromatycznej nutki, ciasteczka można oblepić cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i rozgniecionymi dość mocno orzeszkami.

Kopiuj
error: Content is protected !!