Tureckie ciasteczka – Ich wykonanie jest szybkie i proste, więc nie ma co zwlekać, garnki w dłoń i do dzieła.
Kopiuj
Pozwalają nam poznać tamtejsze smaki i podzielić się nimi z najbliższymi. Wybierając przepis na ciasteczka tureckie, chętnie będziemy powracać do niego. Przepyszne, smażone deserki zrobimy w krótkim czasie. Zachwycą swoim smakiem i są doskonałym zamiennikiem tradycyjnie pieczonych ciastek.

Wodę i masło umieszczamy w niewielkim garnku na wolnym ogniu i doprowadzamy do zagotowania. Następnie delikatnie przesypujemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej struktury ciasta. Wbijamy po jednym jajku i za pomocą miksera łączymy składniki.

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Równocześnie rozgrzewamy w garnku olej. Na gorący tłuszcz wyciskamy ciasto tworząc z niego 5-7 centymetrowe paluchy.

Musimy zwracać uwagę, aby się nie przyklejały do siebie. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Najlepiej wyjąć je i przełożyć na kuchenny ręcznik papierowy. Nadmiar tłuszczu zostanie przez niego wchłonięty.

Cukier i sok gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Do przygotowanego syropu wrzucamy usmażone pałeczki i pozostawiamy je na 10 minut. W tym czasie syrop zostanie wchłonięty przez ciastka. Tulambu, klasyczny, turecki przysmak już gotowy.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.