Soczystość piersi z kurczaka – krok po kroku. Za każdym razem wychodzi rewelacyjnie.
919
Każdy uwielbia smak pieczonego kurczaka. Zdarza się, że mięso jest zbyt suche i powoduje zmianę smaku potrawy, jednak pewien wybitny kucharz opracował metodę jak zrobić soczystego kurczaka i nazwał go ,, Zebra”.
Polega to na przecięciu filetu i włożeniu pomiędzy pomidory, które swój sok puszcza, a to powoduje że mięso zacznie się rozpływać w ustach. Za pomocą marynaty kurczaka także dodaje delikatności i soczystości.
LISTA SKŁADNIKÓW:
200 gram twardego sera
500 gram fileta z kurczaka
50 ml śmietany
50 ml sosu sojowego
2 pomidory
3 ząbki czosnku
Do smaku sól
Do smaku pietruszka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.W małym naczyniu wymieszaj sos sojowy z dodatkiem posiekanej natki pietruszki i przeciśniętym ząbkiem czosnku. Dokładnie obtocz mięso i odłóż na 30 minut.
2. W między czasie pokrój ser i pomidory w plasterki. Pokrój dwa ząbki czosnku i dodaj do śmietany.
3.W trzech miejscach natnij każdy kawałek .W nacięciach naprzemiennie wkładaj ser i pomidora. Polej to przygotowaną śmietaną z czosnkiem.
4. Olejem słonecznikowym posmaruj formę do pieczenia. Połóż do niej filet.
5. Piecz przez 30-40 minut w 200 stopniach.
Danie jest banalnie proste w przygotowaniu. Mięso smakuje cudownie i jest do tego soczyste. Życzę smacznego!