Kawałki kurczaka są zawsze soczyste i miękkie, spróbuj ten wspaniały sposób.
908
Straciłaś ochotę na tradycyjne kotlety schabowe?
Czy masz ochotę na pyszne, soczyste mięso z kurczaka? Spróbuj zrobić kurczaka według przepisu poniżej , a przekonasz się że smak kurczaka jest rewelacyjny i zachwyci wszystkich.
LISTA SKŁADNIKÓW:
Pół kilo piersi z kurczaka
4 łyżki oleju roślinnego
Składniki na marynatę:
Łyżka octu jabłkowego (ewentualnie soku z cytryny lub octu ryżowego)
Łyżka sosu sojowego
1 białko z jajka
Łyżka skrobi ziemniaczanej
Czarny pieprz mielony
Składniki na sos:
Łyżeczka miodu
4 łyżki sosu sojowego
Łyżka octu jabłkowego
Łyżka nasion sezamu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Na niewielkie kawałki pokrój pierś z kurczaka.
2. Wszystkie składniki potrzebne do marynaty połącz ze sobą. Obtocz dokładnie mięso w zrobionej marynacie. Odłóż na minimum 30 minut. Przygotuj sos łącząc ze sobą wszystkie składniki.
3. Olej wlej na rozgrzaną patelnię. Kawałki kurczaka smaż do uzyskania złotego koloru po obydwu stronach.
4. Przygotowany wcześniej sos dodaj do kurczaka i smaż około 2 minut na małym ogniu.
Przygotowane mięso podawaj z ryżem i drobno posiekanym szczypiorkiem. Życzę smacznego!