Ślimaczki makowe z chałwą – Pięknie wyglądają i smakują wyśmienicie. Tego smaku tak łatwo nie zapomnisz

Genialne połączenie smaku, pysznego drożdżowego ciasta z cudownym nadzieniem makowym z  chałwą to prawdziwe niebo w gębie.

 

Ślimaczków makowych z  chałwą nie może zabraknąć na żadnym uroczystym i świątecznym stole. Obok nich, nikt nie przejdzie obojętnie. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła lub margaryny
  • 50 ml ciepłej wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżki suchych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego do posmarowania blachy

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 260 g chałwy
  • 200 g maku

 

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajo

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W wygodnej misce, wymieszaj suche drożdże z 1 łyżką cukru i ciepłą wodą do czasu, aż się rozpuszczą. Następnie, dodaj mleko, pozostały cukier oraz rozpuszczone masło, cukier waniliowy, przesianą mąkę i jajka. Dokładnie wymieszaj i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

2. W tym czasie, przygotuj nadzienie: W garnku z wodą, gotuj mak przez 10-15 minut, a następnie przecedź na drobnym sitku i wystudź. Teraz, zmiel lub zblenduj mak z chałwą z pomocą blendera.

 

3. Ciasto po wyrośnięciu, podziel na dwie równe części. Każdą rozwałkuj na grubość 5 mm i wyłóż na jego powierzchnię i rozsmaruj nadzienie. Potem zawiń ciasno w rulon i pokrój na kawałki o wymiarach 5 cm.

4. Poukładaj ślimaczki na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy.

5. Na koniec, wysmaruj ślimaczki roztrzepanym jajkiem z cukrem pudrem i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 160 ° C, przez 20 minut. Gotowe!

 

 

Piękne, zarumienione ślimaczki makowe z chałwą to prawdziwa uczta kulinarna, nawet dla najbardziej wymagającego łasucha. Smacznego!

Kopiuj
error: Content is protected !!