Ślimaczki makowe z chałwą – Pięknie wyglądają i smakują wyśmienicie. Tego smaku tak łatwo nie zapomnisz
Kopiuj
Ślimaczków makowych z chałwą nie może zabraknąć na żadnym uroczystym i świątecznym stole. Obok nich, nikt nie przejdzie obojętnie. Spróbuj i przekonaj się sama!

1. W wygodnej misce, wymieszaj suche drożdże z 1 łyżką cukru i ciepłą wodą do czasu, aż się rozpuszczą. Następnie, dodaj mleko, pozostały cukier oraz rozpuszczone masło, cukier waniliowy, przesianą mąkę i jajka. Dokładnie wymieszaj i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
2. W tym czasie, przygotuj nadzienie: W garnku z wodą, gotuj mak przez 10-15 minut, a następnie przecedź na drobnym sitku i wystudź. Teraz, zmiel lub zblenduj mak z chałwą z pomocą blendera.
3. Ciasto po wyrośnięciu, podziel na dwie równe części. Każdą rozwałkuj na grubość 5 mm i wyłóż na jego powierzchnię i rozsmaruj nadzienie. Potem zawiń ciasno w rulon i pokrój na kawałki o wymiarach 5 cm.
4. Poukładaj ślimaczki na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy.
5. Na koniec, wysmaruj ślimaczki roztrzepanym jajkiem z cukrem pudrem i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 160 ° C, przez 20 minut. Gotowe!
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.