Ser na ciepło – Przygotowanego w ten sposób, jeszcze nie próbowałaś. Ten smak zachwyci każdego bez wyjątku
218
Wszyscy doskonale wiemy, że śniadanie to najważniejszy posiłek długiego dnia. Często się zdarza, że w pośpiechu pomijamy ten ważny etap lub zwyczajnie jesteśmy znudzeni jajecznicą, kanapkami lub płatkami kukurydzianymi z mlekiem.
Pyszne i wyjątkowo smaczne śniadanie, możemy jednak przygotować w zaledwie kilka minut, a przy okazji mile zaskoczyć bliskich aromatycznym i ciepłym śniadaniem w genialnej odsłonie. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
Twardy ser – 180 g
Twaróg – 100 g
Kefir – 100 ml
Jajko – 2 sztuki
Skrobia ziemniaczana – 2 łyżki
Soda – 1 łyżeczka
Olej słonecznikowy – 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE:
1. W głębokiej misce, wymieszaj trzepaczką kefir z rozgniecionym twarogiem i 2 jajkami.
2. Następnie, dodaj skrobię, sodę, starty na tarce o grubych oczkach ser i ponownie wymieszaj. Gotową masę serową, przełóż do wysmarowanych olejem, małych naczyń ceramicznych lub jednej dużej (czas pieczenia będzie dłuższy).
3. Piecz w piekarniku, rozgrzanego do 180°C, przez 20–25 minut. O gotowości dania, zadecyduje złoty kolor na powierzchni. Gotowe!
Zapiekany ser, możesz przygotować z dowolnych rodzajów sera, jednak najdoskonalszy będzie z sera holenderskiego, parmezanu i sera suluguni. Bardzo aromatyczna zapiekanka serowa, doskonale sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na ciepłą kolację. Smacznego!