Rolada francuska – Delikatne ciasto, kryjące w sobie połączenie smaków o których dotąd nie miałaś nawet pojęcia
1 408
Uwielbiam eksperymentować w kuchni i serwować swoim bliskim moje nowinki kulinarne.
Rolada francuska, świetnie nadaje się zarówno jako lekka przekąska między posiłkami, jak i na ciepłą kolację dla całej rodziny. Wyjątkowe połączenie smaków, ziół i ciasto francuskie w jednym, nie pozostawią wobec siebie obojętnych nawet najbardziej wybrednych domowników. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
250 g ciasta francuskiego
100 g sosu pomidorowego
100 g żółtego sera
50 g pikantnego salami
50 g salami
50 g szynki
3 g oregano
DODATKOWO:
30 g sosu pomidorowego
20 g parmezanu
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto francuskie, możesz bez problemu przygotować samodzielnie w domu lub kupić gotowe w sklepie. Prostokątne ciasto, wysmaruj sosem pomidorowym, posyp startym na tarce o grubych oczkach serem i oregano.
2. Teraz, poukładaj na nim plasterki szynki i salami naprzemiennie. Potem, zawiń całość w ciasny rulon.
3. Sklej ze sobą brzegi i ułóż na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia. Wierzch, wysmaruj pozostałym sosem pomidorowym, startym na tarce o drobnych oczkach parmezanem i oregano.
4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 30 minut. Gotowe!
Roladę podawaj na gorąco, zaraz po upieczeniu, ponieważ tak smakuje najlepiej. Smacznego!