Pyszne rogaliki z kwaśną śmietaną i jabłkowym nadzieniem. Najlepszy smak deseru.
Kopiuj

1. Do miski przesiej mąkę, dodaj startą skórkę z cytryny, sól, jajka, cukier, śmietankę

2. Do letniego mleka wrzuć drożdże wymieszaj je, następnie dodaj łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Odłóż na bok. Do miski wlewamy drożdże dodajemy roztopione masło.

3. Rękoma wyrób ciasto. Ugniataj przez około 10 minut, następnie odłóż aby wyrosło. Teraz masz czas na przygotowanie nadzienia jabłkowego: na tarce zetrzyj jabłka, dodaj cynamon i cukier. Nadzienie z orzechów: gorącym mlekiem zalej orzechy, dodaj cukier. Nadzienie makowe zrób tak samo.

4. Na blat posyp mąkę i wyłóż na nią gotowe ciasto, pokrój na 8 kawałków. Każdy z tych kawałków podziel na mniejsze części. Jeden po drugim kawałku ciasta zwijaj w okrąg. W górnej części ciasta natnij nożem.
5. Na dolną część połóż nadzienie. Za pomocą łyżki wyciśnij sok z jabłek, tak aby nie wypływał podczas pieczenia. Zwiń rogaliki, i wyłóż na blachę. Dokładnie wymieszaj mleko z jajkami i posmaruj każdy rogalik. Piecz przez 20-25 minut w 190 stopniach, na złocisty kolor.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.