Pyszne ciasto – Genialne połączenie smaków sprawia, że nie można mu się oprzeć. Zachwyci każdego bez wyjątku

Genialne połączenie smaków i prostota wykonania sprawia, że nikt nie może mu się oprzeć. Pyszne ciasto według tego przepisu, przygotujesz szybko i z pewnością zachwycisz każdego bez wyjątku. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 7 białek
  • 7 łyżek cukru
  • 3 łyżki letniej wody

 

SKŁADNIKI NA KREM:
  • 250 g margaryny
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 opakowanie bitej śmietany
  • 7 żółtek
  • 7 łyżek cukru
  • 800 ml mleka
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 50 g czekolady

 

DO NASĄCZENIA CIASTA:
  • 100 ml mleka
  • Trochę rumu

 

PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotowanie ciasta

W wygodnej misce, ubij mikserem na wysokich obrotach 7 białek, a następnie stopniowo dodawaj cukier, mąkę i wodę. Gdy ciasto będzie jednolite i gładkie, wyłóż je do formy wysmarowanej olejem.
Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 160°C, przez 25 minut – na złoty kolor. Po wystygnięciu, ciasto ponakłuwaj patyczkiem do szaszłyków i polej przygotowaną wcześniej mieszanką mleka z rumem.

 

2. Przygotowanie Kremu

W misce, wymieszaj 100 ml mleka, żółtka, mąkę, cukier i skrobię. W garnku, doprowadź do wrzenia pozostałe mleko, potem dodaj przygotowaną mieszankę i często mieszając, gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Masę odstaw do wystygnięcia, potem dodaj miękkie masło i dobrze wymieszaj. Gotowym kremem, wysmaruj ciasto równomiernie na całej powierzchni i wygładź.

 

 

3. Na koniec, przygotuj bitą śmietanę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wysmaruj wierzch ciasta. Gotowe!

 

Przed podaniem, schłodź ciasto w lodówce i udekoruj startą na tarce o drobnych oczkach czekoladą. Smacznego!

Kopiuj
error: Content is protected !!