Przekąska z cukinii – Oryginalna przekąska dla każdego i na każdą okazję. Tego smaku nie da się szybko zapomnieć

Jeśli brak Ci pomysłu na smaczną i zdrową przekąskę z cukinią w roli głównej – ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

 

Przepis, polecam w szczególności zapracowanym Paniom domu, które tak jak ja uwielbiają zaskakiwać swoich bliskich kulinarnymi nowinkami. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 2 cukinie
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 100 ml mleka
  • ½ kostki drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżeczki soli
  • 1 żółtko
  • 1 jajko (do posmarowania wierzchu)

 

NA NADZIENIE:
  • 150 g cukinii
  • 150 g cebuli
  • 50 g masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W wysokiej misce, wymieszaj drożdże z mlekiem i cukrem. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie, 1 umytą i osuszoną cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i odstaw na chwilę. Następnie odlej wodę, którą puści i odciśnij.

 

2. W osobnej misce, wymieszaj pozostałe składniki i dodaj zaczyn drożdżowy i cukinię. Dokładnie wymieszaj i ugnieć jednolite ciasto. Miskę przykryj czystą ściereczką i odstaw na kilka minut.

 

3. W tym czasie, przygotuj nadzienie: Pozostałą cukinię, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posól, odstaw i odciśnij tak jak poprzednią. Obraną cebulę pokrój w kosteczkę i podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem.

4. Następnie, do podsmażonej cebulki, dodaj cukinię i masło, dopraw do smaku solą. Wymieszaj i smaż na małym ogniu przez kilka minut. Gotowe nadzienie odstaw do wystygnięcia.

 

5. Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkuj na blacie roboczym i wyłóż na nie 1/3 nadzienia. Zawiń brzegi do środka formując kulkę.

6. Ponownie rozwałkuj, wyłóż połowę pozostałego nadzienia i zawiń w kulkę. Powtórz również procedurę z pozostałym nadzieniem.

 

7. Ostatni raz, rozwałkuj ciasto na grubość 1,5 cm. Z pomocą szklanki, wytnij z niego kółka i poukładaj je na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Na koniec, wysmaruj wszystkie roztrzepanym żółtkiem.

 

8. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 25 minut. Gotowe!

 

Do przygotowanego ciasta, możesz również dodać ulubione zioła i przed pieczeniem posypać pestkami dyni lub słonecznika. Smacznego!

Kopiuj
error: Content is protected !!