Bomba witaminowa – Pyszne solone pomidory. Lepiej zrób więcej słoików.
620
Prezentujemy przepis na wyjątkowe lekko solone pomidory, które są idealne na zimę. Są one doskonałym źródłem witamin, zwłaszcza w chłodne, zimowe dni.
Przepis jest naprawdę prosty, szybki i każdy sobie z nim poradzi bez kłopotów. Pomidory przygotowane w ten sposób mogą być doskonałym dodatkiem do obiadu, kolacji czy też różnego rodzaju spotkania w gronie rodzinnym i znajomych.
Co będzie nam potrzebne?
kilogram pomidorów
1 główka czosnku
litr wody
2 łyżki stołowe soli
1 łyżeczka cukru
chrzan, koper, pietruszka
Sposób przygotowania
Przede wszystkim przygotowując pomidory według tego przepisu, trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach. Przede wszystkim należy wybierać małe, mające średnicę około 5-6 centymetrów, które nie będą za mocno dojrzałe. Na każdym z pomidorów należy dokonać kilku nakłuć przy wykorzystaniu wykałaczki. Nakłucia powinny zostać wykonane w okolicy miejsca, w którym była łodyga.
W ten sposób przygotowane pomidory należy włożyć do słoików. Sól i cukier trzeba rozpuścić w wodzie. Taką zalewą napełniamy słoiki, w których znajdują się pomidory. Do każdego słoika trzeba dodać czosnek, liść chrzany, koper i pietruszkę.
Tak przygotowane słoiki powinny zostać postawione na 1-2 dni w temperaturze pokojowej.
Tak przygotowane pomidory to naprawdę świetna przekąska, zwłaszcza na lato. Dodatkową jej zaletą jest fakt, że jej przygotowanie zajmuje maksymalnie 30 minut.