Najsmaczniejsze polewy do ciast i tortów. Poznaj kilka najlepszych sposobów dekoracji Twoich domowych wypieków na każdą okazję

Nawet najsmaczniejsze domowe wypieki, tj: ciasta, torty i babeczki smakują o wiele lepiej kiedy wyglądają wyjątkowo pięknie.

Poznaj zatem kilka najlepszych propozycji na polewy, dzięki którym ciasta będą wyglądały i smakowały wyjątkowo – jak z najlepszej cukierni w mieście. Polewy, przygotowane według tych przepisów zawsze są gładkie i nie pękają podczas krojenia. Natomiast ich smak, zachwyci wszystkich bez wyjątku. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

Polewa czekoladowa

 

 

SKŁADNIKI:
  • 250 g masła lub margaryny
  • 100 g czekolady
  • 70 g kakao

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Masło lub margarynę, roztop w kąpieli wodnej, potem dodaj pokruszoną czekoladę i przesiane przez drobne sitko kakao. Podgrzewaj często mieszając do czasu, aż czekolada całkowicie się rozpuści – nie gotuj! Gotową polewą, dekoruj bezpośrednio po przygotowaniu.

2. Polewa czekoladowa, idealnie nadaje się do dekorowania małych wypieków lub do namaczania. Jeśli zacznie zastygać, podgrzej ją chwilę w kuchence mikrofalowej. Całkowicie zastygniętą polewę, możesz również zamrozić i ponownie użyć w razie potrzeby.

 

Polewa kakaowa

 

 

SKŁADNIKI:
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła lub margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
PRZYGOTOWANIE:

1. Masło lub margarynę rozpuść w kąpieli wodnej, potem dodaj mleko, cukier puder, kakao i mąkę kukurydzianą. Dokładnie wymieszaj składniki – nie gotuj! Polewa idealnie nadaje się do dekorowania ciast i tortów. Jeśli polewa kakaowa będzie zbyt gęsta – rozcieńcz ją odrobiną mleka.

 

 

Polewa budyniowa

 

 

SKŁADNIKI:
  • 1 opakowanie ugotowanego budyniu śmietankowego
  • 120g masła
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki kakao

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W kąpieli wodnej rozpuść masło lub margarynę, dodaj cukier, budyń i kakao. Dokładnie wymieszaj składniki. Gęstość polewy, możesz regulować, zgodnie z potrzebą. Świetnie smakuje na babeczkach lub mufinkach.

 

 

Polewa kakaowa do robienia wzorków

 

SKŁADNIKI:
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 1,5 łyżeczki mąki kukurydzianej

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W kąpieli wodnej, roztop masło lub margarynę, dodaj mleko, cukier puder, kakao i mąkę kukurydzianą. Dokładnie wymieszaj i dekoruj swoje wypieki bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego!

Kopiuj
error: Content is protected !!