Najsmaczniejsze polewy do ciast i tortów. Poznaj kilka najlepszych sposobów dekoracji Twoich domowych wypieków na każdą okazję
Nawet najsmaczniejsze domowe wypieki, tj: ciasta, torty i babeczki smakują o wiele lepiej kiedy wyglądają wyjątkowo pięknie.
Poznaj zatem kilka najlepszych propozycji na polewy, dzięki którym ciasta będą wyglądały i smakowały wyjątkowo – jak z najlepszej cukierni w mieście. Polewy, przygotowane według tych przepisów zawsze są gładkie i nie pękają podczas krojenia. Natomiast ich smak, zachwyci wszystkich bez wyjątku. Spróbuj i przekonaj się sama!
Polewa czekoladowa

SKŁADNIKI:
-
250 g masła lub margaryny
-
100 g czekolady
-
70 g kakao
PRZYGOTOWANIE:
1. Masło lub margarynę, roztop w kąpieli wodnej, potem dodaj pokruszoną czekoladę i przesiane przez drobne sitko kakao. Podgrzewaj często mieszając do czasu, aż czekolada całkowicie się rozpuści – nie gotuj! Gotową polewą, dekoruj bezpośrednio po przygotowaniu.
2. Polewa czekoladowa, idealnie nadaje się do dekorowania małych wypieków lub do namaczania. Jeśli zacznie zastygać, podgrzej ją chwilę w kuchence mikrofalowej. Całkowicie zastygniętą polewę, możesz również zamrozić i ponownie użyć w razie potrzeby.
Polewa kakaowa

SKŁADNIKI:
-
100 g cukru pudru
-
100 g masła lub margaryny
-
3 łyżki kakao
-
3 łyżki mleka
-
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
PRZYGOTOWANIE:
1. Masło lub margarynę rozpuść w kąpieli wodnej, potem dodaj mleko, cukier puder, kakao i mąkę kukurydzianą. Dokładnie wymieszaj składniki – nie gotuj! Polewa idealnie nadaje się do dekorowania ciast i tortów. Jeśli polewa kakaowa będzie zbyt gęsta – rozcieńcz ją odrobiną mleka.
Polewa budyniowa
SKŁADNIKI:
-
1 opakowanie ugotowanego budyniu śmietankowego
-
120g masła
-
100 g cukru
-
3 łyżki kakao
PRZYGOTOWANIE:
1. W kąpieli wodnej rozpuść masło lub margarynę, dodaj cukier, budyń i kakao. Dokładnie wymieszaj składniki. Gęstość polewy, możesz regulować, zgodnie z potrzebą. Świetnie smakuje na babeczkach lub mufinkach.

Polewa kakaowa do robienia wzorków
SKŁADNIKI:
-
3 łyżki cukru pudru
-
4 łyżki masła lub margaryny
-
2 łyżeczki kakao
-
2 łyżki mleka
-
1,5 łyżeczki mąki kukurydzianej
PRZYGOTOWANIE:
1. W kąpieli wodnej, roztop masło lub margarynę, dodaj mleko, cukier puder, kakao i mąkę kukurydzianą. Dokładnie wymieszaj i dekoruj swoje wypieki bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego!