Plastry pieczonej wieprzowiny- smakuje o wiele lepiej niż tradycyjnie zrobione.
777
Wspaniały przepis dla osób lubiących soczysty schab. Rodzina będzie zachwycona z tak wspaniałego dania.
LISTA SKŁADNIKÓW:
2 cebule
Kilogram schabu wieprzowego
Pomidor
240 gram sera
2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
łyżeczka musztardy
łyżka ketchupu
łyżka majonezu
sól i mielony pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Do miski wrzuć pokrojoną w pól pierścienie cebulę. Dodaj sól, pieprz i majonez, wszystko wymieszaj. Pomidory dokładnie umyj i pokrój plastry. Do kolejnej miseczki wlej śmietanę bądź jogurt naturalny i dodaj ketchup oraz musztardę.
2.Czas na przygotowanie mięsa. Schab pokrój w plastry. Maksymalna grubość powinna być 1,5 cm. We wzór siateczki ponacinaj z obydwu stron. Z każdej strony przypraw solą.
3. Papierem wyłóż blachę i kładź na niej przygotowane mięso. Posmaruj sosem każdy kawałek, połóż plaster cebuli i pomidora.
4. Przykryj folią i piecz przez 50 minut w 200 stopniach. Pod koniec pieczenia zdejmij folię , połóż plaster sera i piecz przez kolejne 10 minut. Życzę smacznego!