Placuszki na śmietanie z serem – Delikatne, puszyste i zawsze pięknie wyrośnięte. Tego smaku nie da się łatwo zapomnieć

Nie ma na świecie nic bardziej smacznego, niż pięknie wyrośnięte, puszyste i delikatne placuszki na śmietanie z serem. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 100 ml letniego mleka
  • 100 g startego sera
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 30 g drożdży

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zacznij od przygotowania zaczynu drożdżowego: W wysokim naczyniu, wymieszaj letnie mleko, drożdże i cukier. Odstaw na 5 minut. Po tym czasie, dodaj mąkę, sól, żółtka, śmietanę i roztopioną margarynę. Dokładnie wymieszaj i zagnieć- ciasto powinno być jednolite i gładkie. Gotowe ciasto, odstaw na kolejne 15 minut.

 

2. Teraz, bułeczki możesz przygotować na dwa sposoby: Przed rozwałkowaniem, dodać do ciasta starty na tarce o grubych oczkach ser i zagnieść lub rozwałkować najpierw ciasto i posypać je z wierzchu startym serem.

 

3. Ciasto, powinno być rozwałkowane na grubość 1 cm. Potem zagnieć je ponownie i pozwól odpocząć przez 15 minut. Powtórz czynność 3 razy.

 

4. Po ostatnim zagnieceniu ciasta, rozwałkuj je na grubość 2 cm. Z pomocą szklanki lub kubka, wytnij z niego kółka i poukładaj je na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Każdą bułeczkę, ponakłuwaj w kilku miejscach wykałaczką, wysmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp startym na tarce serem.

 

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C, przez 20 minut – do czasu, aż nabiorą pięknego, złotego koloru. Smacznego!

Kopiuj
error: Content is protected !!