Przepis idealny na leniwe pierogi – Tak smaczne, że palce lizać.
617
Leniwe pierogi na pewno większości z nas kojarzą się z dzieciństwem. Dzieci uwielbiają je. Do ich przygotowania najlepiej użyć twarogu domowego, wtedy będą miały one jeszcze lepszy smak.
Składniki:
0,50 dag twarogu
1 lub 2 jajka
2-3 łyżki cukru ( nie musi być )
1-1,5 szklanki mąki
3 łyżki masła
szczypta soli
śmietana lub owoce do smaku
Przygotowanie:
Twaróg przytrzyj przez sito i dodaj roztopione masło, cukier, sól i ewentualnie cukier. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Mąkę przesiej i dodaj ja do masy i zagnieć ciasto rękami. Stół posyp mąką, a ciasto pokrój na dwa takie same kawałki. Ciasto zroluj na kształt cienkiej kiełbaski i lekko spłaszcz.
Rulonik pokrój na małe kawałeczki i leniwe pierogi gotowe. Teraz wystarczy tylko wsadzić pierożki do wrzącej i osolonej wody i gotować do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Pierogi można podawać ze śmietana lub owocami. Życzę smacznego!