Pieczone ziemniaczki – Smaczne, aromatyczne i z chrupiącą skórką. Zachwyć swoich bliskich wyjątkowym smakiem

Przepis polecam w szczególności miłośnikom pieczonych ziemniaczków w niecodziennej odsłonie. Świetnie smakują w towarzystwie wszystkich dań mięsnych, z rybą i warzywami. Tego aromatu i smaku nie da się łatwo zapomnieć. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżek oliwy
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz i ulubione przyprawy do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na ósemki. Ponakłuwaj pokrojone ziemniaki wykałaczką.

2. W dużej misce, wymieszaj oliwę z oliwek z musztardą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekanymi ziołami, solą i przyprawami. Dokładnie wymieszaj ziemniaki z marynatą i odstaw na 15 minut.

 

3. Ziemniaki z marynatą przełóż do rękawa do pieczenia i zabezpiecz brzegi. Ponakłuwaj rękaw w kilku miejscach wykałaczką i ułóż całość na blaszce.

4. Piecz w piekarniku, nagrzanym do 180-200 stopni, przez 40-60 minut. Gotowe!

 

Jeśli lubisz złocistą i chrupiącą skórkę, rozetnij rękaw na 10 minut przed końcem pieczenia. Smacznego!

Kopiuj
error: Content is protected !!