„Napoleon” z patelni – Wyjątkowy sposób przygotowania sprawia, że nie można mu się oprzeć. Koniecznie musisz spróbować
Kopiuj

1. W wygodnej misce ubij jajka z cukrem, a następnie dodaj miękkie masło o temperaturze pokojowej, przesianą mąkę, sodę, sól, masło oraz 2,5 szklanki mąki pszennej. Dokładnie wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw na 20 minut.

2. W tym czasie, przygotuj krem: Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę i wymieszaj. Następnie dodaj zimne mleko i doprowadź całość do wrzenia na małym ogniu, często mieszając trzepaczką.
3. Ciasto powinno być jednolite i bez grudek. Mieszanie, zapobiegnie również przypaleniu się kremu. Jak tylko zacznie się gotować, natychmiast zdejmij z ognia i wystudź.
4. Z przygotowanego wcześniej ciasta, uformuj grubszy wałek i podziel go na 14 części.
5. Każdą część, rozwałkuj do rozmiaru swojej patelni i smaż kolejno na rozgrzanej, suchej patelni. Musisz jednak pilnować ich podczas smażenia, ponieważ smażą się bardzo szybko.

6. Gotowe placki po usmażeniu, ułóż na nieco mniejszym od nich talerzu i odetnij wystające boki. Dzięki temu, będą miały jednakową wielkość. Usmażone placki, układaj naprzemiennie smarując każdy przygotowanym kremem.
7. Odcięte boki placków wraz z orzechami, zblenduj i posyp równomiernie wierzch i boki ciasta. Smacznego!
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.