Zdradzamy sekretny sprawdzony przepis na to cudo. „Napoleon” – pyszne ciasto z patelni.
Kopiuj
SKŁADNIKI POTRZEBNE DO PRZYGOTOWANIA CIASTA:

SKŁADNIKI POTRZEBNE DO PRZYGOTOWANIA KREMU:
Jajka ubijamy z cukrem, do przygotowanej masy dodajemy masło, sól, sodę i dwie i pół szklanki mąki. Ciasto należy dobrze zagnieść i odłożyć na 15-20 minut.

W tym czasie można przygotować krem na ciasto. Należy w tym celu dobrze utrzeć jajka z cukrem a następnie dodać mąkę, dobrze wymieszać i zalać zimnym mlekiem. Tak przygotowaną masę wstawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia, należy pamiętać o ciągłym mieszaniu za pomocą trzepaczki, aby uniknąć grudek i przypalenia się kremu.

Kiedy krem zacznie wrzeć odstawiamy go na bok aby ostygł. Przygotowane ciasto formujemy w kształt wałka i dzielimy na czternaście równych kawałków. Każdy kawałek należy rozwałkować tak aby zmieścił się na patelni (20-21 cm).
Przygotowane „placki” pieczemy na rozgrzanej, suchej patelni, na średnim ogniu. Musimy tutaj uważać, by nie przypalić ciasta, gdyż piecze się bardzo szybko. Aby każdy „placek” piał taki sam kształt możemy położyć na nim talerz o nieco mniejszej średnicy i obciąć wystające krawędzie.

Recover your password.
A password will be e-mailed to you.