Przepis na cienkie naleśniki z cukinią – jedz codziennie i patrz jak twoja tkanka tłuszczowa znika.
1 863
800 g wydrążonej cukinii
2 jajka
1 szklanka mleka
1 – 1,5 szklanki mąki
pęczek pietruszki
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
Dojrzałe, przepełnione witamin cukinie myjemy, wydrążamy środek i obieramy łupinkę. Następnie ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Umytą natkę pietruszki (można również użyć koperek), siekamy na drobne kawałeczki. Jajka z solą ubijamy trzepaczką lub mikserem, dodając mleko.
Do tak przygotowanej masy jajecznej wsypujemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Kolejnym krokiem jest przelanie ciasta do startej cukinii i dodanie oleju oraz ziół.
Całość dokładnie łączymy, otrzymując idealne ciasto naleśnikowe z cukinią. Na rozgrzaną patelnię nakładamy porcję ciasta, rozprowadzamy równo po całym dnie.