Przepis na cienkie naleśniki z cukinią – jedz codziennie i patrz jak twoja tkanka tłuszczowa znika.

  • 800 g wydrążonej cukinii
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 – 1,5 szklanki mąki
  • pęczek pietruszki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli

Dojrzałe, przepełnione witamin cukinie myjemy, wydrążamy środek i obieramy łupinkę. Następnie ścieramy na tarce na grubych oczkach.

Umytą natkę pietruszki (można również użyć koperek), siekamy na drobne kawałeczki. Jajka z solą ubijamy trzepaczką lub mikserem, dodając mleko.

Do tak przygotowanej masy jajecznej wsypujemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Kolejnym krokiem jest przelanie ciasta do startej cukinii i dodanie oleju oraz ziół.

Całość dokładnie łączymy, otrzymując idealne ciasto naleśnikowe z cukinią. Na rozgrzaną patelnię nakładamy porcję ciasta, rozprowadzamy równo po całym dnie.

Kopiuj
error: Content is protected !!