Mleczne bułeczki – Delikatne i puszyste, wprost rozpływają się w ustach. Od dziś, będziesz je robiła zawsze w ten sposób
1 318
Bułeczki mleczno-maślane, na widok których od razu cieknie ślinka, a piękny zapach unoszący się w całym domu podczas pieczenia, przywoła do stołu nawet największe śpiochy! Spróbuj i przekonaj się sama…
SKŁADNIKI:
850 g mąki pszennej
500 ml ciepłego mleka
150 g cukru pudru
1,5 łyżeczki suszonych drożdży
1/2 szklanki roztopionego masła
1 całe jajko + 1 żółtko
1 łyżeczka octu
NA WIERZCH:
2 łyżki mleka
łyżeczka octu
żółtko
sezam
PRZYGOTOWANIE:
1. W dużej misce, wymieszaj ciepłe mleko, całe jajka, żółtko i suszone drożdże. Następnie dodaj ocet, sól i roztopione masło oraz stopniowo przesianą mąkę. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej olejem miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Po tym czasie, podziel ciasto na 16 równych części. Każdą część najpierw rozwałkuj, a następnie zroluj w wałeczek i odstaw ponownie do wyrośnięcia pod przykryciem.
3. Teraz, wszystkie wałeczki przełóż do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie pod przykryciem, odstaw do wyrośnięcia. Na koniec, wymieszaj ze sobą mleko, ocet i żółtko. Przygotowaną mieszanką, wysmaruj bułeczki z wierzchu i posyp sezamem.
4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 25 minut. Gotowe!
Gotowe bułeczki po upieczeniu, wyjmij z piekarnika i przykryj ściereczką na 10 minut. Smacznego!