Mleczne bułeczki – Delikatne i puszyste, wprost rozpływają się w ustach. Od dziś, będziesz je robiła zawsze w ten sposób

Bułeczki mleczno-maślane, na widok których od razu cieknie ślinka, a piękny zapach unoszący się w całym domu podczas pieczenia, przywoła do stołu nawet największe śpiochy! Spróbuj i przekonaj się sama…

 

 

SKŁADNIKI:
  • 850 g mąki pszennej
  • 500 ml ciepłego mleka
  • 150 g cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • 1 łyżeczka octu

 

NA WIERZCH:
  • 2 łyżki mleka
  • łyżeczka octu
  • żółtko
  • sezam

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W dużej misce, wymieszaj ciepłe mleko, całe jajka, żółtko i suszone drożdże. Następnie dodaj ocet, sól i roztopione masło oraz stopniowo przesianą mąkę. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej olejem miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

 

2. Po tym czasie, podziel ciasto na 16 równych części. Każdą część najpierw rozwałkuj, a następnie zroluj w wałeczek i odstaw ponownie do wyrośnięcia pod przykryciem.

 

3. Teraz, wszystkie wałeczki przełóż do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie pod przykryciem, odstaw do wyrośnięcia. Na koniec, wymieszaj ze sobą mleko, ocet i żółtko. Przygotowaną mieszanką, wysmaruj bułeczki z wierzchu i posyp sezamem.

 

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 25 minut. Gotowe!

 

Gotowe bułeczki po upieczeniu, wyjmij z piekarnika i przykryj ściereczką na 10 minut. Smacznego!

Kopiuj
error: Content is protected !!