Nie przegap przepisu, w cukierni czegoś tak dobrego nie kupisz. Ciasto Mleczna Kanapka – pyszny smak, nie do opisania.

Biszkopt kakaowy:

Białka oddzielić od żółtek, po czym ubić je na sztywną pianę. W następnej kolejności, miksując na niskich obrotach, do ubitych białek dodać żółtka, cukier, przesiane mąki, kakao i olej. Ukończona masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, natomiast kolor, który należy osiągnąć to ciemnoczekoladowy (w przypadku, gdy masa jest zbyt jasna, dodać jeszcze trochę kakao).

Tak przygotowaną masę przelać na blaszkę o wymiarach 23 x 23 cm wysmarowaną masłem, po czym wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni (do momentu, w którym patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy).

Krem:

Mleko z cukrem podgrzewać na gazie (nie zagotowywać). W osobnej misce utrzeć masło z mlekiem w proszku oraz dodać wystudzone mleko z cukrem – krem jest już gotowy.

Po ostygnięciu biszkopt należy przeciąć na pół. Jedną połowę wyłożyć przygotowanym kremem, po czym przykryć drugą połową ciasta. Następnie przygotować polewę z czekolady i masła (roztopić oba w garnku na małym ogniu), po czym udekorować deser. 

Smacznego! Pamiętaj o udostępnieniu naszego przepisu!

Czytaj dalej

Kopiuj
error: Content is protected !!