Jabłka z liśćmi porzeczki w marynacie, które nie mają sobie równych. Koniecznie wypróbuj ten przepis
898
Jeśli jesteś miłośniczką owoców, które można z łatwością i szybko zamknąć w słoiczku – ten przepis jest właśnie dla Ciebie!
Marynowane jabłka z liśćmi porzeczki według tego przepisu, doskonale pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Takie serwowała nam moja ukochana babcia.
Dzielę się dziś z Wami przepisem na doskonałe, marynowane jabłka, które z prawdziwą przyjemnością przygotujesz szybko i w najlepszym wydaniu. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
Woda – 5 l
Jabłka – 5 kg
Cukier – 200 g
Liście porzeczki – 30 szt.
Sól – 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE:
1. W garnku, zagotuj wodę z cukrem i solą (zamiast cukru, możesz dodać 300 g miodu). Gdy składniki połączą się ze sobą, a cukier rozpuści – odstaw do wystygnięcia.
2. Dokładnie umyj i wyparz słoiki wraz z pokrywkami. Na dnie każdego słoika, ułóż po 2 liście porzeczki i układaj warstwami na przemian z jabłkami – ogonkiem do dołu (każdą warstwę jabłek, przełóż liśćmi porzeczki). Na koniec, zalej jabłka wystudzoną wodą i szczelnie zakręć pokrywki.
3. Słoiki pozostaw w temperaturze pokojowej przez 3 dni, a następnie umieść w chłodnym miejscu. Smacznego!