Marynowana cukinia na zimę – Chrupiące i delikatne warzywo w aromatycznej marynacie, którą przechowasz w słoiczku na dłużej
Cukinia, to warzywo sezonowe, które swoim smakiem urzekło nie jednego z nas. Szkoda tylko, że sezon na nią tak szybko się kończy…
Wtedy, zawsze wkracza do akcji genialna marynata i słoiki. Delikatne, smaczne i chrupiące warzywo można z powodzeniem zamknąć w słoiku z aromatyczną, nieco pikantną marynatą i cieszyć się tym smakiem kiedy tylko mamy na to ochotę.
Zwyczajne, łatwo dostępne składniki i warzywo pełne smaku to idealny pomysł na zimowe przetwory, które pozwolą przetrwać długą zimę w cieplejszym klimacie domowego zacisza z letnim smakiem. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
-
800 ml wody,
-
1,2 kg cukinii,
-
125 ml przecieru pomidorowego,
-
30 g soli,
-
4 łyżki stołowe octu,
-
75 g cukru,
-
4 liście porzeczki,
-
4 liście wiśni,
-
4 ząbki czosnku,
-
12 sztuk ziela angielskiego,
-
1 łyżeczka musztardy (najlepiej w proszku),
-
Jedna cała paczka chili,
-
Koperek,
-
słoiki o pojemności 1 l.
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
1. Zacznij od przygotowania słoików. Dokładnie je umyj i wysterylizuj, a następnie osusz.
2. Cukinie umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój wzdłuż na ćwiartki o długości 8 cm.

3. Do każdego przygotowanego słoika, włóż gałązkę koperku, listek wiśni i porzeczki oraz pokrojoną małą papryczkę chili i 3 ziela angielskie.
4. Teraz powkładaj ciasno ćwiartki cukinii, zalej wrzącą wodą i odstaw na 10 minut.

Krok 2.
1. W garnku, zagotuj 800 ml wody z cukrem i solą.
2. Gdy zacznie wrzeć, dodaj koncentrat pomidorowy i musztardę. Dobrze wymieszaj i doprowadź ponownie do wrzenia.
Krok 3.
1. Z odstawionych wcześniej słoików z cukinią, odlej całą wodę i wlej do każdego łyżkę stołową octu. Na koniec, zalej cukinię przygotowaną wcześniej marynatą.

2. Słoiki szczelnie zakręć pokrywkami i odwróć do góry dnem. Przykryj czystym, ciepłym ręcznikiem i odstaw do wystygnięcia. Gotowe!