Jem i nie boję się że przytyję – Roladka marchewkowa – Proste i szybkie dietetyczne danie.

W czasie kiedy marchew będzie stygła, weź przygotowane wcześniej 5 jajek i oddziel do osobnych miseczek żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodaj kurkumę, sól oraz resztę przypraw i ubij całość przy pomocy rózgi, a następnie dodaj do ostygniętej marchewki.

Do miski z białkami dodaj sól i sok z cytryny i ubij przy pomocy miksera na wysokich obrotach na sztywną pianę. Dodaj pianę delikatnie do ciasta i ostrożnie wszystko razem wymieszaj, uważając aby nie naruszyć struktury piany.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, lub wysmaruj masłem. Na tak przygotowaną blachę wylej gotowe ciasto, postaraj się je równomiernie rozłożyć na blaszce, aby jego grubość nie przekraczała około pół centymetra. Blachę z ciastem włóż do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz przez około 15-20 minut.

Podczas gdy rolada piecze się w piekarniku, pora przygotować nadzienie. Jeżeli przygotowujesz słone nadzienie: wymieszaj twaróg z przygotowanymi wcześniej posiekanymi ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i całość dopraw do smaku.

Jeżeli przygotowujesz słodkie nadzienie: rozpocznij od zalania wrzątkiem 2 łyżek rodzynek. Odstaw je na minimum 20 minut, następnie wylej wodę w której się moczyły i osusz rodzynki przy pomocy np. ręcznika papierowego. Teraz wymieszaj twaróg z przygotowanymi rodzynkami, cukrem oraz cukrem waniliowym.

Kiedy rolada jest gotowa do wyjęcia z piekarnika, przygotuj sobie kawałek folii spożywczej, ostrożnie wyjmij roladę z piekarnika i obróć ją na drugą stronę, na przygotowaną folię, tak aby papier do pieczenia był na górze. Zdejmij papier i rozprowadź po cieście wybrane przez siebie nadzienie, następnie zawiń roladę w rulon, posiłkując się folią i wsadź ją do lodówki na minimum 20 minut.

Roladę podawaj krojąc ją na kawałki. Smacznego!

Czytaj dalej

Kopiuj
error: Content is protected !!