Makowe ślimaczki – Pięknie wyglądają i smakują wyśmienicie. Idealne do filiżanki popołudniowej, aromatycznej kawy lub herbaty
Kopiuj

100 g cukru pudru
1 jajo
1. W dużej misce, wymieszaj ciepłą wodę z suchymi drożdżami i 1 łyżką cukru. Następnie, dodaj mleko, pozostały cukier, roztopione masło lub margarynę, cukier waniliowy, przesianą mąkę i dwa jajka. Dokładnie wymieszaj i zagnieć jednolite, gładkie ciasto.
2. Teraz przygotuj nadzienie: Do garnka z wodą wsyp mak i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Potem przecedź go przez drobne sitko i odstaw do wystygnięcia. Gdy mak wystygnie, zblenduj go z chałwą na jednolitą konsystencję.
3. Gotowe ciasto, podziel na dwie równe części i rozwałkuj na grubość 5 mm. Na każdym, rozsmaruj nadzienie i zawiń ciasno w rulon. Uzyskane rulony, pokrój na 5 cm. kawałki.
4. Ślimaczki, poukładaj na blaszce wysmarowanej papierem do pieczenia zachowując odstępy między nimi. Na koniec, posmaruj wszystkie ślimaczki jajkiem roztrzepanym z cukrem.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 160 stopni C, przez 20 minut – do czasu, aż się zarumienią. Smacznego!
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.