Makowe ślimaczki – Pięknie wyglądają i smakują wyśmienicie. Idealne do filiżanki popołudniowej, aromatycznej kawy lub herbaty

Genialne makowe ślimaczki, pięknie wyglądają na każdym uroczystym i świątecznym stole, przygotowanie ich jest warte słodkiego grzechu i smakują na prawdę wyjątkowo. Przygotowanie ich, choć zajmuje nieco czasu, to prawdziwa przyjemność, a bliscy z pewnością Ci za nie podziękują. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła lub margaryny
  • 50 ml ciepłej wody
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • olej słonecznikowy do wysmarowania blaszki

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 260 g chałwy
  • 200 g maku

 

DO POSMAROWANIA:

100 g cukru pudru
1 jajo

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W dużej misce, wymieszaj ciepłą wodę z suchymi drożdżami i 1 łyżką cukru. Następnie, dodaj mleko, pozostały cukier, roztopione masło lub margarynę, cukier waniliowy, przesianą mąkę i dwa jajka. Dokładnie wymieszaj i zagnieć jednolite, gładkie ciasto.

2. Teraz przygotuj nadzienie: Do garnka z wodą wsyp mak i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Potem przecedź go przez drobne sitko i odstaw do wystygnięcia. Gdy mak wystygnie, zblenduj go z chałwą na jednolitą konsystencję.

 

3. Gotowe ciasto, podziel na dwie równe części i rozwałkuj na grubość 5 mm. Na każdym, rozsmaruj nadzienie i zawiń ciasno w rulon. Uzyskane rulony, pokrój na 5 cm. kawałki.

4. Ślimaczki, poukładaj na blaszce wysmarowanej papierem do pieczenia zachowując odstępy między nimi. Na koniec, posmaruj wszystkie ślimaczki jajkiem roztrzepanym z cukrem.

 

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 160 stopni C, przez 20 minut – do czasu, aż się zarumienią. Smacznego!

Kopiuj
error: Content is protected !!