Lepszy smak niż salami. Jak tylko się skończy robię go ponownie.
1 149
Marynowana wołowina jest bardzo pyszna, a do tego możesz przechowywać ją przez długi czas. Podczas przechowywania mięsa pamiętaj, aby go obracać, żeby góra nie wyschła a dół nie był za mokry. Smak jest dużo lepszy niż salami. Musisz spróbować.
LISTA SKŁADNIKÓW:
Wołowina ( 1 kilogram)
sól (100 gram)
wódka (150 ml)
czarny pieprz (1 łyżeczka)
Cukier (100 gram)
Olej słonecznikowy ( 3 łyżki)
PRZYGOTOWANIE:
1.Do worka wlej olej i wódkę, dodaj sól, pieprz, cukier. Zwiąż worek i potrząsaj nim energicznie.
2. Kawałek mięsa (najlepiej jak by miał bardzo mało żył) włóż do worka , następnie zwiąż worek i wymieszaj z przygotowaną marynatą.
3. Przechowuj w lodówce przez co najmniej 3 dni i staraj się obracać dwa razy dziennie, żeby mięso było bardzo dobrze pokryte marynatą.
4.Mięso wyjmij z woreczka. Starannie wytrzyj go ręcznikiem papierowym. To już wszystko możesz teraz jeść przygotowaną wołowinę. Życzę smacznego!