Kurczak po francusku – Delikatne i soczyste mięso z dodatkami, które zachwyci smakiem każdego bez wyjątku
1 018
Wśród wielu możliwych kombinacji z kurczakiem w roli głównej, najbardziej polecam kurczaka po francusku. Moja rodzina go uwielbia, więc gości na moim stole bardzo często.
Kilka prostych i tanich produktów oraz genialne połączenie smaków sprawi, że od dziś tylko tak będziesz go przygotowywać. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
2 filety z kurczaka,
1 jajko,
2 pomidory,
2 cebule,
1 łyżkę jogurtu lub kwaśnej śmietany,
100 g twardego sera,
mielony czarny pieprz, sól i przyprawy do smaku (rozmaryn, bazylia, majeranek).
PRZYGOTOWANIE:
1. Zacznij od przygotowania mięsa: Filety umyj, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie przekrój je wzdłuż na pół.
2. Delikatnie roztłucz je przez folię spożywczą i wysmaruj roztrzepanym jajkiem.
3. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami oraz ziołami.
4. Teraz przygotuj warzywa i ser: Obraną cebulę i pomidory, pokrój w plasterki, ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
5. Filety poukładaj na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Na wierzchu każdego, ułóż plasterek cebuli i pomidora oraz starty ser.
6. Piecz filety w rozgrzanym piekarniku do miękkości – do czasu, aż się zarumieni. Gotowe!
Francuzi, układają jeszcze na wierzchu plasterek słodkiej gruszki. Kurczak przygotowany w ten sposób z pewnością zasmakuje miłośnikom dań mięsnych na słodko. Smacznego!