Kurczak gyros – Pyszne, soczyste i aromatyczne mięso pod chrupiącą pierzynką. Ten smak zachwyci każdego bez wyjątku

Jeśli nie masz pomysłu na obiad, który zachwyci wszystkich członków rodziny począwszy od najmłodszych, a kończywszy na najstarszych – ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

 

Genialny, soczysty i aromatyczny kurczak pod chrupiącą pierzynką, zachwyci każdego bez wyjątku. Idealne połączenie smaków słodkich i kwaśnych z delikatnym mięsem, nie ma sobie równych.

Danie przygotujesz szybko i bez najmniejszych problemów z tanich i łatwo dostępnych składników. Zatem – do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI: (dla 4 osób)
  • 4 filety z kurczaka
  • 200 ml śmietanki
  • 1 łyżka musztardy
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • przyprawa ‘gyros’
  • sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Filety z kurczaka umyj, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym. Potem, pokrój go w dość dużą kostkę.

 

2. Pokrojonego kurczaka, przełóż do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego olejem.

 

3. W misce, wymieszaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, śmietanę, przyprawą do gyrosa oraz musztardą, rozmarynem, koperkiem, solą i pieprzem.

 

4. Przygotowaną mieszanką, zalej kurczaka w naczyniu żaroodpornym i przykryj folią aluminiową.

 

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 40-50 minut – do miękkości. Gotowe!

 

Jeśli lubisz mięso pod chrupiącą pierzynką, na 4-5 minut przed końcem pieczenia, zdejmij folię i pozwól mu się zarumienić.

 

Podawaj koniecznie na gorąco w towarzystwie zestawu surówek z świeżych warzyw. Smacznego!

Kopiuj
error: Content is protected !!