Kurczak gyros – Pyszne, soczyste i aromatyczne mięso pod chrupiącą pierzynką. Ten smak zachwyci każdego bez wyjątku
228
Jeśli nie masz pomysłu na obiad, który zachwyci wszystkich członków rodziny począwszy od najmłodszych, a kończywszy na najstarszych – ten przepis jest właśnie dla Ciebie!
Genialny, soczysty i aromatyczny kurczak pod chrupiącą pierzynką, zachwyci każdego bez wyjątku. Idealne połączenie smaków słodkich i kwaśnych z delikatnym mięsem, nie ma sobie równych.
Danie przygotujesz szybko i bez najmniejszych problemów z tanich i łatwo dostępnych składników. Zatem – do dzieła!
SKŁADNIKI: (dla 4 osób)
4 filety z kurczaka
200 ml śmietanki
1 łyżka musztardy
4-5 ząbków czosnku
1 łyżeczka koperku
1 łyżeczka rozmarynu
przyprawa ‘gyros’
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Filety z kurczaka umyj, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym. Potem, pokrój go w dość dużą kostkę.
2. Pokrojonego kurczaka, przełóż do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego olejem.
3. W misce, wymieszaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, śmietanę, przyprawą do gyrosa oraz musztardą, rozmarynem, koperkiem, solą i pieprzem.
4. Przygotowaną mieszanką, zalej kurczaka w naczyniu żaroodpornym i przykryj folią aluminiową.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 40-50 minut – do miękkości. Gotowe!
Jeśli lubisz mięso pod chrupiącą pierzynką, na 4-5 minut przed końcem pieczenia, zdejmij folię i pozwól mu się zarumienić.
Podawaj koniecznie na gorąco w towarzystwie zestawu surówek z świeżych warzyw. Smacznego!