Kurczak duszony z cebulą – Prosty, szybki i smaczny sposób na ekspresowe danie obiadowe dla całej rodziny
2 968
Banalnie proste danie obiadowe, które wcale nie smakuje tak banalnie jak mogło by się wydawać. Wprost przeciwnie. Z tym przepisem, obiad przygotujesz w zaledwie 30 minut, a Twoi bliscy będą zachwyceni.
Uwielbiam rozpieszczać rodzinę kulinarnymi nowinkami i z prawdziwą przyjemnością sięgam po przepisy, dzięki którym nasz posiłek przygotuję szybko i z minimalnego zestawu produktów. No i oczywiście najbardziej cieszę się z tego, że im na prawdę smakuje.
Kurczaka duszonego z cebulą, możesz również przygotować z jego innych części, np: skrzydełek, ćwiartek lub piersi. Jego smak będzie równie doskonały, a czas przygotowania się nie zmieni. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
1 kg udek z kurczaka
500 g cebuli
1/2 łyżeczki sody
Sól, mielona słodka papryka i zioła do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Cebulę obierz i pokrój w piórka lub kostkę w zależności od Twoich preferencji.
2. Potem, wrzuć ją na rozgrzaną patelnię z olejem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj sodę oczyszczoną i dokładnie wymieszaj.
3. Duś cebulę pod przykryciem przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając aby puściła jak najwięcej soku.
4. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym udka lekko posól (pamiętaj, że soliłaś już cebulę) i poukładaj na patelni z cebulą.
5. Przykryj ponownie pokrywką i duś przez kolejne 30-40 minut – do miękkości. W trakcie duszenia, przewracaj udka na drugą stronę, a pod koniec dopraw słodką mieloną papryką i ziołami. Gotowe!
Udka duszone z cebulą, podawaj z puree ziemniaczanym lub z ryżem i zestawem surówek z świeżych warzyw. Smacznego!