Kremowe ciasto – Świetnie smakuje do filiżanki aromatycznej kawy lub herbaty. Twoi bliscy będą zachwyceni
1 176
Bez najmniejszych wątpliwości stwierdzam, że kremowe ciasto według tego przepisu jest najlepszą propozycją dla zapracowanych lecz lubiących domowe wypieki łakomczuchów.
Świetnie smakuje i pięknie prezentuje się na każdym uroczystym i świątecznym stole, dlatego w moim domu gości bardzo często. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI NA CIASTO:
200 g mąki pszennej
70 g cukru pudru
70 ml roztopionego masła
2 żółtka
1 opakowanie proszku do pieczenia
skórka z limonki lub cytryny
szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
400g jogurtu waniliowego
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
2 białka
PRZYGOTOWANIE:
1. W misce, utrzyj żółtka z cukrem. Następnie, dodaj roztopione masło i wymieszaj.
2. Teraz, dodaj mąkę, startą skórkę z cytryny, sól i proszek do pieczenia. Mieszaj, do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
3. Gotowe ciasto, podziel na 2 części i każdą zawiń w folię spożywczą. Wstaw do zamrażarki na 30 minut.
4. Formę do ciasta, wyłóż papierem do pieczenia.
5. Jedną część ciasta wyłóż równomiernie na dnie formy.
6. Czas na krem: W wysokiej misce, ubij białka jajek na sztywną pianę. W osobnej misce, wymieszaj jogurt waniliowy z mąką, a następnie z ubitymi białkami.
7. Gotowy krem, wyłóż równomiernie na warstwie ciasta. Na wierzch, zetrzyj równomiernie drugą część zmrożonego wcześniej ciasta.
8. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C, przez 30 minut. Gotowe!
Przed podaniem, gdy całkowicie wystygnie, oprósz je obficie cukrem pudrem. Smacznego!