Kremowe ciasto – Świetnie smakuje do filiżanki aromatycznej kawy lub herbaty. Twoi bliscy będą zachwyceni

Bez najmniejszych wątpliwości stwierdzam, że kremowe ciasto według tego przepisu jest najlepszą propozycją dla zapracowanych lecz lubiących domowe wypieki łakomczuchów.

 

Świetnie smakuje i pięknie prezentuje się na każdym uroczystym i świątecznym stole, dlatego w moim domu gości bardzo często. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 200 g mąki pszennej
  • 70 g cukru pudru
  • 70 ml roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • skórka z limonki lub cytryny
  • szczypta soli

 

SKŁADNIKI NA KREM:
  • 400g jogurtu waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 2 białka

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W misce, utrzyj żółtka z cukrem. Następnie, dodaj roztopione masło i wymieszaj.

 

2. Teraz, dodaj mąkę, startą skórkę z cytryny, sól i proszek do pieczenia. Mieszaj, do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.

 

3. Gotowe ciasto, podziel na 2 części i każdą zawiń w folię spożywczą. Wstaw do zamrażarki na 30 minut.

 

4. Formę do ciasta, wyłóż papierem do pieczenia.

 

5. Jedną część ciasta wyłóż równomiernie na dnie formy.

6. Czas na krem: W wysokiej misce, ubij białka jajek na sztywną pianę. W osobnej misce, wymieszaj jogurt waniliowy z mąką, a następnie z ubitymi białkami.

 

7. Gotowy krem, wyłóż równomiernie na warstwie ciasta. Na wierzch, zetrzyj równomiernie drugą część zmrożonego wcześniej ciasta.

 

8. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C, przez 30 minut. Gotowe!

 

Przed podaniem, gdy całkowicie wystygnie, oprósz je obficie cukrem pudrem. Smacznego!

Kopiuj
error: Content is protected !!