Krem francuski – Idealny do ciast i tortów oraz do dekorowania. O niebo smaczniejszy niż w cukierni i bez wyszukanych składników
833
Krem francuski przygotowany według tego przepisu jest nie tylko smaczny, ale też pięknie wygląda. Idealnie nadaje się do dekoracji ciast i tortów oraz drobnych wypieków tj. babeczki i mufiny. Można go również zastosować do przekładania najróżniejszych ciast. Doskonały smak z nutką cytrynowego i waniliowego aromatu, nie pozwoli o sobie długo zapomnieć.
Jedno jest pewne. Zachwyci smakiem każdego bez wyjątku. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
Masło (miękkie) – 400 g
Cukier – 200 g
Woda – 80 g
Sok z cytryny – 20 g
Żółtka – 6 szt
Ekstrakt waniliowy – 5 g
Słodka śmietanka 30% – 200 g
PRZYGOTOWANIE:
1. W wygodnej misce, wymieszaj żółtka z 1 łyżką cukru.
2. Pozostały cukier, zagotuj w garnku z wodą – przez ok. 3 minuty, aż całkowicie się rozpuści.
3. Lekko przestudzony syrop, stopniowo dodawaj do żółtek – nie przerywając ubijania mikserem.
4. Następnie, dodaj miękkie masło i wymieszaj do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
5. W misce, ubij śmietankę na sztywno, dodaj sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
6. Połącz ze sobą masę maślaną z ubitą śmietaną i ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez 2 minuty. Gotowe!
Francuski krem według tego przepisu, idealnie nadaje się do dekorowania wszystkich ciast i tortów. W zamkniętym słoiczku, możesz przechowywać go w lodówce przez kilka dni. Smacznego!