Zaskoczę Cie tym przepisem na kotlety mięsne: pyszna przekąska z małym sekretem.
723
Warto wypróbować poniższy przepis na pyszne kotlety, które są nie tylko soczyste, ale również delikatne w swoim smaku.
Składniki:
1 kg mięsa, idealnie nada się do tego wieprzowina,
3 ząbki czosnku,
2 łyżeczki musztardy,
czarny pieprz do smaku,
sól do smaku,
6 jajek,
150 g mąki pszennej,
olej roślinny do smażenia.
Sposób przygotowania:
Mięso dokładnie umyć, a nadmiar wody osuszyć owijając go w papierowy ręcznik, aby wchłonął nadmiar wody i pokroić je na mniejsze kawałki. Potem rozbić każdy z nich tłuczkiem jak na standardowe kotlety. Każda porcja najlepiej, aby była cienko rozbita.
Musztardę należy dokładnie wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ilość już jest indywidualna. Mięso posolić oraz popieprzyć, a potem natrzeć je przygotowaną mieszaniną z czosnku oraz musztardy.
Mięso można także wcześniej zamarynować i umieścić w lodówce, np. na całą noc. Dzięki temu lepiej „przejdzie” ono dodatkami, ponieważ idealnie „przegryzą się”.
Jajka ubić z dodatkiem soli. Każdy kawałek mięsa najpierw obtaczać w mące pszennej, masie jajecznej, ponownie w mące i jeszcze raz w masie jajecznej.
Przygotowane w ten sposób kotlety smażyć na wcześniej dobrze rozgrzanym oleju na patelni. Smacznego!