Tradycyjny przepis na smakowite klopsiki, które uwielbia każdy z nas. Smak dzieciństwa ukryty w tak prostym przepisie.
Klopsiki to idealny pomysł na obiad. Proste w przygotowaniu i pyszne. Doskonale pasują do tłuczonych ziemniaków i zestawu surówek. Idealne na obiad dla całej rodziny. Przygotowywały je już nasze mamy i babcie.
Zawsze pyszne i niezawodne. Koniecznie wypróbuj sprawdzony, klasyczny przepis na klopsiki. To tradycyjne danie uda się każdemu. Klopsiki można smażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu lub upiec w piekarniku. Bez względu na sposób przygotowania, zawsze wychodzą równie smaczne.

Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego lub mieszanka wieprzowiny i wołowiny
- 300 g czarnego chleba, czyli około pół bochenka
- 1-2 średnie cebule
- 1 szklanka wody lub mleka
- sól i czarny mielony pieprz do smaku
- olej roślinny do smażenia klopsów
Przygotowanie:
Przygotowanie klopsików zaczynamy od chleba. Chleb należy pokroić na kawałki i odciąć skórkę. Skórkę od chleba wkładamy do piekarnika i suszymy. Będziemy z niej przygotowywać okruchy. Miękki środek chleba przekładamy do miski i zalewamy wodą lub mlekiem. Odstawiamy na chwilę.

Mięso kroimy na kawałki i mielimy w maszynce do mięsa. Jeśli jej nie posiadamy, mięso można zmiksować blenderem (ale nie na papkę). Alternatywnie można też użyć już gotowego mięsa mielonego w takiej samej gramaturze.

Cebulę obieramy i drobno kroimy. Zmielone mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego zmiękczony chleb. Z ususzonej w piekarniku skórki przygotowujemy domową panierkę, coś w rodzaju bułki tartej.

Do mięsa i chleba dodajemy pokrojoną cebulę. Można ją wcześniej zeszklić na maśle. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem, dodajemy bułki tartej i wszystko mieszamy. Masa powinna być gładka.

Mokrymi dłońmi formujemy z masy kształtne klopsiki. Dobrze, aby poszczególne klopsiki nie miały więcej niż 1,5 cm. Wówczas każdy klopsik dobrze się upiecze.

Każdego klopsika obtaczamy w bułce tartej wysypanej na głębokim talerzu. Klopsiki smażymy na rozgrzanym oleju lub pieczemy w piekarniku. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. tłuczonymi ziemniakami i surówką z marchewki.