Kiszona kapusta – Ten genialny przepis mam od babci. Wystarczy zaledwie 3 dni, aby cieszyć się jej wyjątkowym smakiem
Kopiuj
Kapusta kiszona, jedzona regularnie ma znaczący wpływ na kondycję skóry, układ sercowo-naczyniowy, układ pokarmowy, wzmacnia odporność, wspomaga walkę z infekcjami oraz przyswajanie żelaza. Warto zatem, wprowadzić ją do codziennego menu i jeść jak najczęściej.
W każdej polskiej kuchni, kapusta kiszona wykorzystywana jest bardzo często do przygotowania bigosu, kapuśniaku, niezliczonych rodzajów surówek i farszów.
Kapusta kiszona według przepisu mojej babci, jest wyjątkowo smaczna i zawsze aromatyczna i chrupiąca. Spróbuj i przekonaj się sama!

1. Zacznij od przygotowania solanki: Do garna z 0,5 l wrzącej wody, dodaj sól i zagotuj mieszając do czasu, aż całkowicie się rozpuści. Potem, odstaw do wystygnięcia.
2. Kapustę i obraną marchewkę poszatkuj. Słoik, dokładnie umyj i wyparz. Na dno słoika, włóż liść laurowy i warstwę kapusty oraz marchewki.
3. Ugniatając ciasno drewnianą łyżką, tłuczkiem lub ręką, układaj warzywa naprzemiennie do wyczerpania.
4. W połowie, umieść kolejny liść laurowy i ostatni na wierzchu.
5. Gdy słoik jest już pełny, zalej całość przygotowaną wcześniej solanką i ponownie ugnieć.
6. Po napełnieniu, odstaw słoik w temperaturze pokojowej na 2 dni. Bezpiecznie będzie, jeśli słoik wstawisz do miski, ponieważ podczas fermentacji, solanka może nieco kipieć. Od czasu do czasu, ponakłuwaj kapustę nożem w kilku miejscach.
7. Po tym czasie, zakręć słoik pokrywką i wstaw do lodówki na jeszcze 1 dzień. Gotowe!
Od teraz, pyszną i chrupiącą kapustę masz zawsze w zasięgu ręki i kiedy tylko masz na nią ochotę.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.