Kiszona kapusta – Ten genialny przepis mam od babci. Wystarczy zaledwie 3 dni, aby cieszyć się jej wyjątkowym smakiem

Kiszonki są bardzo zdrowe i niskokaloryczne, a dodatkowo kapusta kiszona zawiera ogrom witaminy C, błonnik i pektyny.

 

Kapusta kiszona, jedzona regularnie ma znaczący wpływ na kondycję skóry, układ sercowo-naczyniowy, układ pokarmowy, wzmacnia odporność, wspomaga walkę z infekcjami oraz przyswajanie żelaza. Warto zatem, wprowadzić ją do codziennego menu i jeść jak najczęściej.

W każdej polskiej kuchni, kapusta kiszona wykorzystywana jest bardzo często do przygotowania bigosu, kapuśniaku, niezliczonych rodzajów surówek i farszów.

 

Kapusta kiszona według przepisu mojej babci, jest wyjątkowo smaczna i zawsze aromatyczna i chrupiąca. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI:
  • słoik 3 litrowy – 1 szt.
  • biała kapusta – 2,5 kg
  • marchew – 1 szt.
  • liść laurowy – 3 szt.

 

SKŁADNIKI NA SOLANKĘ:
  • woda – 0,5 l
  • sól – 2 łyżki

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zacznij od przygotowania solanki: Do garna z 0,5 l wrzącej wody, dodaj sól i zagotuj mieszając do czasu, aż całkowicie się rozpuści. Potem, odstaw do wystygnięcia.

2. Kapustę i obraną marchewkę poszatkuj. Słoik, dokładnie umyj i wyparz. Na dno słoika, włóż liść laurowy i warstwę kapusty oraz marchewki.

 

3. Ugniatając ciasno drewnianą łyżką, tłuczkiem lub ręką, układaj warzywa naprzemiennie do wyczerpania.

4. W połowie, umieść kolejny liść laurowy i ostatni na wierzchu.

 

5. Gdy słoik jest już pełny, zalej całość przygotowaną wcześniej solanką i ponownie ugnieć.

 

6. Po napełnieniu, odstaw słoik w temperaturze pokojowej na 2 dni. Bezpiecznie będzie, jeśli słoik wstawisz do miski, ponieważ podczas fermentacji, solanka może nieco kipieć. Od czasu do czasu, ponakłuwaj kapustę nożem w kilku miejscach.

 

7. Po tym czasie, zakręć słoik pokrywką i wstaw do lodówki na jeszcze 1 dzień. Gotowe!

Od teraz, pyszną i chrupiącą kapustę masz zawsze w zasięgu ręki i kiedy tylko masz na nią ochotę.

 

Pamiętaj również, że kapustę według tego przepisu, możesz ukisić w większym pojemniku, np. w wiaderku lub nawet w beczce. Smacznego!

Kopiuj
error: Content is protected !!