Lepsze niż tradycyjne – Gołąbki po rumuńsku – tak dobre, że każdy poprosi o dokładkę.
1 411
Po upływie tego czasu warzywo wkładamy na chwilę w zimną wodę. Tak przygotowana kapusta powinna być bardziej podatna i łatwiejsza do obrania. Ryż gotujemy do uzyskania tekstury półtwardej. Cebulę kroimy w małą kostkę, zaś marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Smażymy na patelni.
Do usmażonych warzyw dodajemy na patelnię ryż, a następnie mięso. Doprawiamy i dalej smażymy. Po usmażeniu powyższych składników, przystępujemy do formowania gołąbków. Wykonujemy to tak samo jak w przypadku zwykłej wersji przepisu.
Uformowane gołąbki układamy na blaszce do pieczenia nasmarowanej masłem, wlewamy wodę, a następnie umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i pieczemy przez 25 minut. Przystępujemy do przyrządzania sosu.
W tym celu celu należy pokroić pomidory w bardzo drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posiekać natkę, zaś czosnek przenieść przez praskę.
Tak przygotowane składniki sosu wymieszać w osobnym naczyniu, następnie dodać śmietanę, doprawić i znów wymieszać. Po upływie czasu pieczenia gołąbków, wyciągamy je z piekarnika, polewamy przyrządzonym wcześniej sosem, a następnie ponownie zapiekamy w piekarniku przez 15 minut.
Ważna rada: z liści kapusty odcinamy twarde części, co sprawi, że będą one miękkie. Warto również smakować poszczególne składniki i wybrać te najlepsze.