Pyszne gołąbki po cygańsku – za każdym razem się nimi zajadam. Ich smak jest rewelacyjny.
Kopiuj
Znajdziesz tu przepis na zrobienie gołąbków według starej cygańskiej receptury.

1. Liście kapusty przygotuj tak jak robisz to zawsze. Kapusta musi się gotować i wtedy oddzielaj ostrożnie od niej liście.

2. Ugotowane liście odstaw na bok i zajmij się farszem. Zalej gorącą wodą ryż i dokładnie go opłucz. Do ryżu dodaj mielone mięso.

3. Przypraw solą i pieprzem, a następnie przygotuj wszystkie warzywa. Marchew i cebulę posiekaj i podsmaż na patelni dodając odrobinę oleju. Po około 5-7 minutach dodaj pokrojoną drobno paprykę.

4. Dodaj koncentrat pomidorowy. Smaż wszystkie warzywa z dodatkiem koncentratu około 2 minuty pamiętaj, aby często mieszać.

5. Połowę przygotowanych warzyw dodaj do miski z ryżem i mięsem, a z pozostałej części przygotuj sos. Aby zrobić sos dodaj pół litra wody, pieprz i sól. Jak zacznie się gotować wyłącz i odstaw do ostygnięcia.
6. Dokładnie wymieszaj farsz i możesz robić gołąbki. Na liściach od kapusty kładź niewielką ilość farszu i zawijaj je w kształt trójkąta , górną część liścia chowaj do środka.

7. Potrzebny będzie duży garnek, na jego dno wlej odrobinę sosu. W garnku układaj warstwę gołąbków i polej je sosem. Każdą warstwę okładaj tak samo , gdy będziesz miała gotowe wszystkie warstwy to zalej resztą sosu.

8. Do garnka wlej pól litra wody i gotuj przez 30-40 minut na małym ogniu.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.