Lepsze niż tradycyjne – Gołąbki po rumuńsku – tak dobre, że każdy poprosi o dokładkę.
1 409
Są dania, które swą sławą i smakiem przyćmiewają nawet najbardziej wysublimowaną kuchnię.
Jednym z takich są gołąbki. Niemniej, nawet w tak tradycyjnych przepisach warto czasem zmienić wersję, by odkryć jeszcze lepszą ich odsłonę. Jedną z takich pozytywnych zmian w dotychczasowo robionych gołąbkach jest wykonanie ich po rumuńsku.
Można je przyrządzić z jednego rodzaju mięsa (wieprzowe, wołowe lub drobiowe), albo zdecydować się na mieszankę. Niemniej, by zachować optymalną wilgoć i miękkość, warto zdecydować się na wieprzowinę lub wołowinę.
Gołąbki po rumuńsku – składniki
Aby przygotować nasze rumuńskie gołąbki, potrzebujemy:
kapusty – 1 sztuka
mielonej wieprzowiny lub wołowiny – 250 g
ryżu – 100 g
cebuli – 1 sztuka
marchwi – 1 sztuka
wody – 1/2 szklanki
pieprzu i soli – według uznania
Gołąbki po rumuńsku – składniki do sosu
Aby przyrządzić rumuńskie gołąbki, warto przygotować odpowiedni sos, do którego potrzebujemy:
śmietany – 2 łyżki
sera twardego typu – 100 g
pomidorów – 2 sztuki
czosnku – 4 ząbki średnie
natki pietruszki lub kopru
Gołąbki po rumuńsku – przygotowanie
Oddzielić liście od kapusty. Jeśli mamy z tym trudności, liście są zbyt twarde, pękają, łamią się, główkę kapusty – po uprzednim wycięciu głębia – umieszczamy wówczas w kuchence mikrofalowej na 7 do 10 minut.