Genialne zapiekanki – Idealne na lekkie śniadanie, przekąskę lub ciepłą kolację dla całej rodziny
1 376
Oprócz tego, że przygotujesz je ekspresowo i z tanich, łatwo dostępnych składników, które masz z pewnością zawsze w swojej kuchni – to jeszcze zachwycisz oryginalnym smakiem swoich bliskich. Polecam wszystkim, lubiącym eksperymentować w kuchni i ceniącym swój czas w niej spędzony. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
200 g ulubionej szynki albo kiełbasy,
200 g twardego sera,
10 kromek chleba,
2 jajka,
1 łyżka kwaśnej śmietany,
ulubione przyprawy do smaku.
PRZYGOTOWANIE:
1. Do wygodnej miski, przełóż pokrojoną w kosteczkę szynkę, dodaj jajka, śmietanę i starty na tarce o grubych oczkach ser.
2. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia, poukładaj kromki chleba i wysmaruj przygotowanym nadzieniem.
3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 170-180°C, przez 20 minut. Gotowe!
Zapiekanki czosnkowe
SKŁADNIKI:
kromki chleba,
200 g szynki,
150 g sera,
masło,
3 jajka,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
szczypiorek.
PRZYGOTOWANIE:
1. W wygodnej misce, wymieszaj jajka ze startym na tarce o grubych oczkach serem, śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pokrojoną w kosteczkę szynką.
2. Kromki chleba, poukładaj na blaszce przykrytej papierem do pieczenia i wysmaruj cienko masłem i nadzieniem.
3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 170-180°C, przez 20 minut. Smacznego!
Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!