Genialne zapiekanki – Idealne na lekkie śniadanie, przekąskę lub ciepłą kolację dla całej rodziny

Oprócz tego, że przygotujesz je ekspresowo i z tanich, łatwo dostępnych składników, które masz z pewnością zawsze w swojej kuchni – to jeszcze zachwycisz oryginalnym smakiem swoich bliskich. Polecam wszystkim, lubiącym eksperymentować w kuchni i ceniącym swój czas w niej spędzony. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 200 g ulubionej szynki albo kiełbasy,
  • 200 g twardego sera,
  • 10 kromek chleba,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • ulubione przyprawy do smaku.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do wygodnej miski, przełóż pokrojoną w kosteczkę szynkę, dodaj jajka, śmietanę i starty na tarce o grubych oczkach ser.

2. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia, poukładaj kromki chleba i wysmaruj przygotowanym nadzieniem.

3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 170-180°C, przez 20 minut. Gotowe!

 

 

Zapiekanki czosnkowe

SKŁADNIKI:
  • kromki chleba,
  • 200 g szynki,
  • 150 g sera,
  • masło,
  • 3 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • szczypiorek.
PRZYGOTOWANIE:

1. W wygodnej misce, wymieszaj jajka ze startym na tarce o grubych oczkach serem, śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pokrojoną w kosteczkę szynką.

2. Kromki chleba, poukładaj na blaszce przykrytej papierem do pieczenia i wysmaruj cienko masłem i nadzieniem.

3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 170-180°C, przez 20 minut. Smacznego!

 

 

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!

Kopiuj
error: Content is protected !!