Czegoś tak dobrego jeszcze nie jadłam. Jak zrobić pyszną kapustę po francusku z piekarnika.
Kopiuj
Wiele osób nigdy o nim nie słyszało i nigdy wcześniej go nie próbowało, dlatego podanie go na spotkaniu ze znajomymi, to dobry sposób, żeby im zaimponować i zadziwić ich kupki smakowe!

Na początku zajmiemy się naszą główną bohaterką! Zdejmujemy górne liście z kapusty, do garnka wlewamy wodę, a gdy zacznie się gotować, wrzucamy do niej kapustę i czekamy aż liście zaczną się od siebie oddzielać. Po oddzieleniu liście gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, po czym wyjmujemy je i studzimy.

Teraz pora na cebulę! Obieramy, kroimy i smażymy na patelni, aż stanie się przezroczysta (cebula, nie patelnia;) Następnie dodajemy mięso mielone i dalej smażymy na małym ogniu.

Obieramy ziemniaki i ścieramy je na tarce o dużych oczkach.

Wrzucamy do mięsa i cebuli, smażymy aż będą na wpół gotowe. Dodajemy soli i pieprzu.

Wystarczy jeszcze tylko wymieszać i nadzienie będzie gotowe! (Zamiast tartych ziemniaków możemy użyć ryżu!!). Nie obędzie się także bez jajek i mleka, które ubijamy w osobnej misce. Zaczynamy układać warstwy.
Spód naczynia żaroodpornego przykrywamy liśćmi kapusty, na które przekładamy połowę mięsnego nadzienia, całość polewamy jajkami ubitymi z mlekiem. Następnie powtarzamy cały proces raz jeszcze. Wierzch przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty i smarujemy kwaśną śmietaną.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.