Duszona kapusta, przygotowana z wykorzystaniem tych cennych wskazówek jest wyjątkowo smaczna. Koniecznie musisz spróbować

Kapusta wbrew pozorom to warzywo bardzo bogate w witaminy oraz minerały i jest niskokaloryczna. Najsmaczniejsza jest oczywiście ta młoda – wiosenna, na którą z utęsknieniem czekamy cały rok po sezonie.

 

Ja jestem jednak miłośnikiem również kapusty białej, włoskiej oraz czerwonej w postaci duszonej.

Poznaj cenne wskazówki, dzięki którym każdy rodzaj kapusty będzie wyjątkowo smaczny po ugotowaniu i dowiedz się na co zwracać szczególną uwagę przy jej wyborze w sklepie.

 

Kapusta biała

Zawsze wybieraj główkę twardą, bez oznak więdnięcia i z lekko zielonymi liśćmi. Podsmażaj w głębokiej patelni najpierw posiekaną cebulę, następnie dodaj startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i na końcu poszatkowaną drobno kapustę.

Podsmażaj wszystko kolejno przez 5 minut, a po dodaniu kapusty dodaj trochę wody i na koniec obrane ze skórki i pokrojone w kostkę świeże, dojrzałe pomidory lub passate pomidorową.

Duś pod przykryciem na małym ogniu, doprawiając do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami przez 40 minut. Pamiętaj jednak, że gotowanie kapusty młodej nie powinno być dłuższe niż 15-20 minut.

 

Kapusta czerwona

W sklepie, wybieraj główkę w kolorze fioletowym i twardą – im twardsza główka, tym świeższa kapusta.

Najlepiej smakuje bez dodatku innych warzyw. Najpierw podsmaż poszatkowaną kapustę na oleju, a kiedy puści sok, dopraw do smaku solą, pieprzem i octem jabłkowym. Duś na małym ogniu do miękkości.

Ocet jabłkowy, możesz z powodzeniem zastąpić octem winnym lub ryżowym. Jednak ocet jabłkowy nie tylko doda charakterystycznego posmaku, ale też pozwoli zachować jej piękny kolor.

Miłośnicy lekko słodkiego posmaku czerwonej kapusty, dodają do niej odrobinę cukru. Duś pod przykryciem do miękkości. Gotowe!

 

Jeśli jednak lubisz bardziej zdecydowane i intensywne smaki, dodaj podczas duszenia odrobinę gałki muszkatołowej, 4 goździki i zagęść zasmażką z mąki. Smacznego!

Kopiuj
error: Content is protected !!