Czekoladowe ciasto z puszystą pianką – Lekkie ciasto, które przygotujesz szybko. Świetnie prezentuje się na stole przy każdej okazji

Pyszne, warstwowe ciasto czekoladowe, polecam wszystkim miłośnikom słodkich nowinek i doceniającym domowe, lekkie wypieki.

 

 

Zapewniam, że najtrudniejszą rzeczą podczas jego przygotowania, jest…oczekiwanie. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • ekstrakt waniliowy
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Forma do pieczenia 25×40 cm

 

SKŁADNIKI NA KREM:
  • 2,5 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki wody
  • słodka śmietana 30%
  • cukier do smaku

 

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • wanilia

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do blendera wbij jajka, dodaj mleko, olej, ekstrakt waniliowy i wymieszaj.

 

2. W misce, wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Potem połącz ze sobą mokre składniki z suchymi i dokładnie wymieszaj.

 

3. Gotowe ciasto, wyłóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy.

 

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 170°C, przez 25 minut. Pozwól mu wystygnąć.

 

5. Po wystudzeniu, ponakłuwaj ciasto na całej powierzchni wykałaczką i polej mlekiem.

 

6. Słodką śmietankę, ubij na sztywną pianę.

 

7. W miseczce, wymieszaj kakao z wodą i połącz z bitą śmietaną.

 

8. Wyłóż pianę na całej powierzchni ciasta.

 

9. Teraz czas na polewę: Wymieszaj dokładnie ze sobą składniki, polej równomiernie całe ciasto i wygładź szpatułką. Gotowe!

 

 

Przed podaniem, schłodź ciasto w lodówce przez kilka godzin. Smacznego!

Kopiuj
error: Content is protected !!