Ciasto jogurtowe – Puszyste, delikatne i miękkie. Wprost rozpływa się w ustach i przygotujesz je w zaledwie 5 minut
2 860
Genialne, jogurtowe ciasto, polecam w szczególności zapracowanym Paniom domu, ceniącym swój cenny czas spędzony w kuchni i lubiącym zaskoczyć swoich bliskich pysznymi, domowymi wypiekami w kilka minut.
Przygotujesz je z tanich i łatwo dostępnych składników, które zawsze masz w swojej kuchni, a smakiem zaskoczysz swoich bliskich od pierwszego kęsa. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
300-320 g mąki
250 ml jogurtu naturalnego
120 g cukru
30 g masła
10 g proszku do pieczenia
2 jajka
100 g rodzynek, czekolady lub orzechów (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
1. W wygodnej misce, ubij trzepaczką jajka z cukrem, a następnie dodaj roztopione masło i jogurt. Dokładnie wymieszaj, dodając stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno mieć konsystencję jednolitą i gładką.
2. Teraz – opcjonalnie – możesz dodać rodzynki, czekoladę lub orzechy i ponownie wymieszaj. Gotowe ciasto, przełóż do formy o rozmiarach 10 x 22 cm., wysmarowanej olejem.
3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 170°C, przez 30-35 minut. Gotowe!
Gotowe ciasto przed podaniem, posyp obficie cukrem pudrem. Smacznego!